Przepyszny hamburger z polskiej wołowiny
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- wołowina 450 g
- ser żółty Chedar
- ciabatta 3 szt
- rukola
- czerwona cebula
- pomidor,
- świeży ogórek
- 1 żółtko
- 1 cebula,
- masło
- sól, pieprz,
- kolendra
- olej
- sos hamburgerowy (np.Folwark)
1.Wołowinę zmielić dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i żółtko.2. Wymieszać.3. Doprawić rozdrobnioną w moździerzu kolendrą, pieprzem i odrobiną soli, po czym ponownie wymieszać.4. Z przygotowanego mięsa formować kotlety.5. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i ułożyć na niej przygotowane hamburgery, zmniejszyć ogień i smażyć w zależności od grubości kotletów od 3-5 minut z każdej strony.6. Ciabattę kroimy, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku 3-4 minuty w temperaturze 180 stopni a następnie na ciepłą ciabatte układamy: na jedną część plasterek sera i przygotowane hamburgery a na drugą warzywa w dowolnej kolejności i ilości.7. Całość polewamy sosem hamburgerowym ile kto lubi :-)
Przepis dodał użytkownik Kobi
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze