Ciasto malinowa chmurka. Jak je zrobić?
Malinowa Chmurka ma kruchy spód, nad którym unosi się galaretka z malin, tuż nad nią masa śmietankowa, a na samej górze wieńcząca całość migdałowa beza. Do zrobienia jej potrzebujesz około 4 godzin, a składniki dostaniesz w każdym sklepie. Zatem do dzieła!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- na kruche ciasto: (Uwaga! Wszystkie składniki powinny być schłodzone)
- 3 żółtka,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 opakowania cukru waniliowego (ok. 8 g),
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 100 g masła.
na galaretkę z malinami
- 600 g malin (świeżych lub mrożonych),
- 3 malinowe galaretki,
- 3 i 1/2 szklanki gorącej wody.
na krem śmietankowy z wanilią:
- 500 ml śmietany kremówki 36 proc. (schłodzonej),
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego),
- 3 łyżki cukru pudru,
- nasionka z 1 laski wanilii.
na bezę z migdałami:
- 3 białka o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- płatki migdałowe do posypania bezy.
Kruche ciasto
- Połącz ze sobą stopniowo wszystkie składniki na kruche ciasto, zacznij je wyrabiać, a następnie uformuj kulę - spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Przygotuj blachę (23x33 cm) - wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż nim formę i wyrównaj.
- Po tym czasie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 15-20 min.
Galaretka z malinami
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, a następnie przestudź je i wymieszaj z malinami.
- Kiedy galaretka wystygnie, wstaw ją do lodówki i poczekaj aż lekko zgęstnieje.
- Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki.
Krem śmietankowy z wanilią
- Wszystkie składniki na krem śmietankowy z wanilią umieść w misce i wymieszaj przy pomocy miksera.
- Ubijaj, aż otrzymasz gęsty krem - nie dłużej!
- Uwaga: składniki na krem muszą być chłodzone min. 12 godz. przed rozpoczęciem ubijania kremu.
- Najlepiej, jeśli krem przygotujesz bezpośrednio przed wyłożeniem go na ciasto.
Beza
Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier aż otrzymasz błyszczącą i dosyć gęstą piankę.
Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Teraz czas na pieczenie bezy - formę o wymiarach 23x33 cm odwróć do góry dnem i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy i oprósz ją płatkami migdałów.
Bezę piecz przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Jak powinna wyglądać idealna beza? Musi być wypieczona i lekko popękana.
Jeśli zobaczysz, że beza za bardzo rumieni się, skróć czas pieczenia.
Malinowy obłoczek jest już prawie gotowy. Wyjmij z lodówki ciasto, wyłóż na galaretkę krem waniliowy i wyrównaj jego powierzchnię, a na nim połóż wystudzoną bezę.
Kompletne ciasto włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie możesz już wyjąć malinowy obłoczek, kroić go i podawać ku uciesze łasuchów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze