Orkiszowe bułeczki z cynamonem. Zamiast sklepowego pieczywa
Przepyszne, mięciutkie bułeczki, których przygotowanie sprawia niezwykłą przyjemność. Zapach cynamonu jest tak kuszący, że bułeczki znikną, kiedy będą jeszcze ciepłe.
Doskonale smakują z kawą lub kubkiem mleka. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 300 g mąki (orkiszowa jasna typ 650)
- 30 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 30g masła
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- Drożdże wkruszyć do ciepłego (nie gorącego) mleka i dodać po 2 łyżki cukru oraz mąki.
- Całość wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier, jajko, roztopione masło oraz podrośnięty zaczyn.
- Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję. Powinno być dość sprężyste i nie kleić się do rąk.
- Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciele miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
- Po tym czasie podzielić je na 9 równych części i z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki w niewielkich odległościach umieścić na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć szmatkę i ponownie odstawić na około 1 godzinę, aby się napuszyły.
- Następnie każdą bułkę posmarować rozpuszczonym masłem oraz posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Bułki piec około 30 minut w 180 stopniach.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze