Trwa ładowanie...
dpted1z
Diana Rusiłowicz

Orkiszowe bułeczki z cynamonem. Zamiast sklepowego pieczywa

Przepis

Przepyszne, mięciutkie bułeczki, których przygotowanie sprawia niezwykłą przyjemność. Zapach cynamonu jest tak kuszący, że bułeczki znikną, kiedy będą jeszcze ciepłe.
Doskonale smakują z kawą lub kubkiem mleka. Przepis z bloga "Di bloguje".

dpted1z
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki
  • 300 g mąki (orkiszowa jasna typ 650)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 30g masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli

Wierzch:

Przepis
  • Drożdże wkruszyć do ciepłego (nie gorącego) mleka i dodać po 2 łyżki cukru oraz mąki.
  • Całość wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier, jajko, roztopione masło oraz podrośnięty zaczyn.
  • Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję. Powinno być dość sprężyste i nie kleić się do rąk.
  • Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciele miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
  • Po tym czasie podzielić je na 9 równych części i z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę.
  • Bułeczki w niewielkich odległościach umieścić na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć szmatkę i ponownie odstawić na około 1 godzinę, aby się napuszyły.
  • Następnie każdą bułkę posmarować rozpuszczonym masłem oraz posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • Bułki piec około 30 minut w 180 stopniach.
Orkiszowe bułeczki z cynamonem. Zamiast sklepowego pieczywa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
dpted1z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpted1z
dpted1z
dpted1z
dpted1z
Więcej tematów
dpted1z