Chleb dla początkujących. Prosty przepis na domowe pieczywo
pieczenie chleba w domu jest bardzo modne. Nic dziwnego. Pachnący wyrośnięty bochenek zamieni zwykłe śniadanie w prawdziwą ucztę. Pieczenie chleba czy bułek w domu nie jest takie trudne. Trzeba jedynie opanować podstawy i znaleźć dobry przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
1. Wszystkie składniki wymieszać razem. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dolać troszkę wody, jeśli zbyt kleiste, dosypać troszkę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
2. Zagniatać ciasto przez 10 minut. Przykryć i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce.
3. Po wyrośnięciu jeszcze przez chwilkę ciasto zagniatać, uderzając je pięścią.
4. Uformować chleb, włożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem keksówki, przykryć i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Piec chleb przez 30-40 minut w 190 stopniach.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze