Kotleciki marchewkowo-fasolowe. Mogą zastąpić tradycyjne mielone
- To jedne z ulubionych kotlecików moich dzieci. Są proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Podaję je z kiszonym ogórkiem, jakąś sałatką i ryżem lub ziemniakami. Pycha! - przekonuje Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2 marchewki
- 1½ szklanki ugotowanej białej drobnej fasoli (może być z puszki lub słoika)
- ¹⁄3 suchej szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki mąki ryżowej lub bułki tartej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- oliwa extra vergine
- bułka tarta lub zmielone płatki kukurydziane bez cukru do obtaczania
Przepis
Ugotować kaszę jaglaną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy. Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Fasolę, kaszę, podsmażoną cebulkę, marchewkę i przyprawy zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę lub bułkę tartą i doprawić do smaku solą. Z tak powstałej masy formować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej lub zmielonych płatkach i smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 35–40 minut. W połowie pieczenia obrócić delikatnie na drugą stronę.