Trwa ładowanie...
d3hi4ka
d3hi4ka

Kotleciki marchewkowo-fasolowe. Mogą zastąpić tradycyjne mielone

Przepis

- To jedne z ulubionych kotlecików moich dzieci. Są proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Podaję je z kiszonym ogórkiem, jakąś sałatką i ryżem lub ziemniakami. Pycha! - przekonuje Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu".

3.6
(5 głosów)
Oceń:
d3hi4ka
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Kotleciki marchewkowo-fasolowe. Mogą zastąpić tradycyjne mielone
Więcej warzyw na talerzu
Kotleciki marchewkowo-fasolowe. Mogą zastąpić tradycyjne mielone
Składniki
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2 marchewki
  • 1½ szklanki ugotowanej białej drobnej fasoli (może być z puszki lub słoika)
  • ¹⁄3 suchej szklanki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki ryżowej lub bułki tartej
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • oliwa extra vergine
  • bułka tarta lub zmielone płatki kukurydziane bez cukru do obtaczania
Przepis

Ugotować kaszę jaglaną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy. Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Fasolę, kaszę, podsmażoną cebulkę, marchewkę i przyprawy zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę lub bułkę tartą i doprawić do smaku solą. Z tak powstałej masy formować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej lub zmielonych płatkach i smażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 35–40 minut. W połowie pieczenia obrócić delikatnie na drugą stronę.

Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza.

Magda Gembacka – psycholog społeczny, propagatorka zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia i dietetyką, autorka książki Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Od 8 lat prowadzi blog ammniam.pl na którym dzieli się przepisami na zdrowe roślinne dania dla małych i dużych. Prowadzi warsztaty kulinarne grupowe i indywidualne, na których uczy roślinnego gotowania opartego o produkty naturalne i nieprzetworzone.

Kotleciki marchewkowo-fasolowe. Mogą zastąpić tradycyjne mielone
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
1
Share
d3hi4ka
d3hi4ka
d3hi4ka

d3hi4ka
d3hi4ka
d3hi4ka