Bułki
Bułka pszenna, maślana, śniadaniowa, zwykła, kajzerka – każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj. Bułki chętnie jemy na śniadania, zabieramy je także do pracy lub przyrządzamy z nich kolację. Chrupiące i świeże – takie najbardziej nam smakują.
O tym, że ludzie wypiekają chleby już od wieków wie prawdopodobnie każdy. Historia małych chlebów, czyli bułek, nie jest jednak już tak dobrze znana. Nie wiemy skąd wziął się pomysł na ich wypiekanie i dlaczego ludzie zdecydowali się formować z ciasta chlebowego małe i okrągłe bułki. Bez względu na to, jaka jest ich geneza, bułki to wypiek, który uwielbia każdy z nas. Świeże, chrupiące, najlepiej jeszcze ciepłe – takie lubimy je najbardziej.
Bułki – rodzaje
Zdecydowanie królową wszystkich bułek jest tradycyjna kajzerka. To właśnie ona zyskała największą popularność. Przyjmuje się, że kajzerkę wypiekali na początku Austriacy. Podobno już w 1760 roku ten rodzaj bułki gościł na przyjęciach u cesarzowej Marii Teresy Habsburg.
Kajzerkę wypieka się z mąki pszennej. Jej znakiem rozpoznawczym są oczywiście charakterystyczne nacięcia. Klasyczna kajzerka jest miękka, puszysta i delikatna. Często jej smak urozmaica się sezamem lub makiem, nie jest to jednak regułą.
W każdej piekarni znajdziemy także bułkę grahamkę. Zrobiona jest z pełnoziarnistej mąki pszennej graham. Dietetycy przekonują, że taki wypiek jest zdrowszy, ponieważ zawiera więcej błonnika oraz wartości odżywczych. Oprócz tego dzisiejszy piekarze zajmują się wypiekaniem bułek żytnich, orkiszowych czy pełnoziarnistych. W sklepach i piekarniach znajdziemy też bułki wegańskie.
Specjalnym rodzajem bułki jest francuska bagietka. Legenda głosi, że podłużny wypiek zaczął być produkowany za czasów Napoleona Bonapartego. Wtedy bagietka idealnie mieściła się do żołnierskich mundurów. Z czasem jednak zaczęli ją jeść wszyscy. Prawdopodobnie każdy zajadał się bagietką przynajmniej raz w życiu. Jest miękka i delikatna. Obecnie sprzedaje się także półbagietki, które są nieco krótsze niż tradycyjny francuski wypiek.
Swoje bułki mają także Włosi. W 1982 roku wenecki piekarz Arnoldo Cavallari pierwszy raz pokazał światu popularną dziś ciabattę. Jest to odpowiednik francuskiego wypieku. Wytwarza się go z mąki pszennej oraz drożdży. Ciabatta jest zbita, pulchna i miękka.