Trwa ładowanie...
d1gfj40
23-08-2019 14:10

Zupa pomidorowa z makaronem i mięsem

Przepis

- Będąc w górach jadłam wspaniałą w smaku zupę pomidorową, gęstą, lekko pikantną, po prostu pyszną. Oczywiście podpytałam kelnera jak kucharz robi taką zupę i w domu postanowiłam taką odtworzyć. Co prawda nie wyszła identyczna jak w górach, ale pewnie kucharz ma swój sekret, którego nie zdradza - pisze Marzena, autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

d1gfj40
2.7
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Kulinarna Maniusia
Źródło: Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 2 l wody
  • 3 puszki pomidorów Pelati
  • kawałek mięsa (u mnie filet z kurczaka)
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki,
  • kawałek pora
  • 1 seler
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki miodu
  • łyżka oliwy
  • sproszkowane chilli
  • łyżka suszonej bazylii i oregano
  • świeża natka pietruszki i kilka listków świeżej bazylii
  • ugotowany makaron
Przepis

Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Dodajemy obraną pietruszkę i seler, oraz pokrojony drobno por. Dodajemy drobno pokrojony filet z kurczaka. Warzywa z mięsem podsmażamy w garnku z dodatkiem łyżki oliwy. Następnie wlewamy do garnka wodę. Wkładamy liść laurowy, suszoną bazylię i oregano, oraz łyżkę soli. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 15 minut.

Pomidory z puszki miksujemy blenderem razem ze świeżą pietruszką i bazylią. Wlewamy do zupy. Dodajemy miód, chilli, pieprz i w razie potrzeby sól. Zupa ma być charakterna czyli dobrze przyprawiona. Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i podajemy. Ja dodałam dużo makaronu, ponieważ lubię jak pomidorówka jest gęsta i syta.

Zupa pomidorowa z makaronem i mięsem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
18

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
Więcej tematów
d1gfj40