Zupa pomidorowa z makaronem i mięsem
- Będąc w górach jadłam wspaniałą w smaku zupę pomidorową, gęstą, lekko pikantną, po prostu pyszną. Oczywiście podpytałam kelnera jak kucharz robi taką zupę i w domu postanowiłam taką odtworzyć. Co prawda nie wyszła identyczna jak w górach, ale pewnie kucharz ma swój sekret, którego nie zdradza - pisze Marzena, autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 l wody
- 3 puszki pomidorów Pelati
- kawałek mięsa (u mnie filet z kurczaka)
- 6 marchewek
- 2 pietruszki,
- kawałek pora
- 1 seler
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz
- 3 łyżeczki miodu
- łyżka oliwy
- sproszkowane chilli
- łyżka suszonej bazylii i oregano
- świeża natka pietruszki i kilka listków świeżej bazylii
- ugotowany makaron
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Dodajemy obraną pietruszkę i seler, oraz pokrojony drobno por. Dodajemy drobno pokrojony filet z kurczaka. Warzywa z mięsem podsmażamy w garnku z dodatkiem łyżki oliwy. Następnie wlewamy do garnka wodę. Wkładamy liść laurowy, suszoną bazylię i oregano, oraz łyżkę soli. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
Pomidory z puszki miksujemy blenderem razem ze świeżą pietruszką i bazylią. Wlewamy do zupy. Dodajemy miód, chilli, pieprz i w razie potrzeby sól. Zupa ma być charakterna czyli dobrze przyprawiona. Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i podajemy. Ja dodałam dużo makaronu, ponieważ lubię jak pomidorówka jest gęsta i syta.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze