Trwa ładowanie...
d1u4lcx

Pieczywo

123
Źródło: 123

Towarzyszą nam każdego dnia, a nic nie smakuje tak dobrze, jak ciepłe bułeczki na śniadanie lub świeży chleb prosto z piekarni. Pieczywo to ogólna nazwa wyrobów wypiekanych z mąki, wody i soli w połączeniu z różnymi dodatkami, np. nasionami lub pestkami.

Inne składniki wchodzące w skład pieczywa to mleko, środki spulchniające, takie ja zakwas, drożdże, proszek do pieczenia, a także cukier. Pieczywo może być wzbogacone o substancje zapachowo-smakowe, przyprawy ziołowe, mak, sezam, dynia, słonecznik, soja i suszone śliwki czy żurawina.

Dojrzałe ziarna zbóż, z których wypieka się pieczywo, zawierają następujące składniki chemiczne: węglowodany z przewagą skrobi, białka oraz aminokwasy.

Pod względem wartości odżywczej najzdrowsze jest pieczywo razowe – wypiekane z mąki razowej pszennej lub żytniej, która zawiera więcej witamin i soli mineralnych oraz błonnik – obecny w zewnętrznej osłonce ziaren i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Pieczywo białe posiada niewielką wartość odżywczą, a przy tym z reguły charakteryzuje się większą ilością kilokalorii, np. grahamki mają 258 kcal na 100 gramów, a bułeczki do hot dogów 340 kcal na 100 g. W przypadku chleba: żytni pełnoziarnisty posiada 237 kcal na 100 g, a bagietki 283 kcal/100 g.

Dietetycy zalecają spożywanie różnych rodzajów pieczywa, tak aby dostarczyć do organizmu dużo różnorodnych składników odżywczych oraz błonnik. Pieczywo z dodatkiem pełnych nasion roślin oleistych to świetne uzupełnienie codziennej diety. W piekarniach dostępne jest pieczywo z pestkami słonecznika, dyni, sezamu, lnu, soi, maku, kukurydzy czy z dodatkiem kminku.

Ogólny podział jaki można zastosować do pieczywa, dzieli je na pszenne, żytnie oraz mieszane.

Czerstwienie chleba to proces, który można opóźnić, by dłużej zachować świeżość i chrupkość, którą tak bardzo lubimy. Większość piekarzy zaleca przechowywanie pieczywa w chlebakach. Najlepiej, jeśli będą wykonane z naturalnego drewna, które przepuszcza powietrze do wewnątrz. Takie pojemniki warto raz w tygodniu przecierać ściereczką nasączoną octem. Pamiętajmy również, że chleb wymaga również odpowiedniego poziomu wilgotności, w tym celu należy raz na – 2-3 dni włożyć do chlebaka połówkę jabłka.

Mrożenie to jedyny moment, kiedy powinniśmy używać niskich temperatur do przechowywania pieczywa. Świeży chleb nie lubi chłodu! Trzymanie go w lodówce to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez większość z nas.

Przepisy

d1u4lcx
d1u4lcx
d1u4lcx
d1u4lcx
d1u4lcx
d1u4lcx
Więcej tematów
d1u4lcx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj