Pieczywo
Towarzyszą nam każdego dnia, a nic nie smakuje tak dobrze, jak ciepłe bułeczki na śniadanie lub świeży chleb prosto z piekarni. Pieczywo to ogólna nazwa wyrobów wypiekanych z mąki, wody i soli w połączeniu z różnymi dodatkami, np. nasionami lub pestkami.
Inne składniki wchodzące w skład pieczywa to mleko, środki spulchniające, takie ja zakwas, drożdże, proszek do pieczenia, a także cukier. Pieczywo może być wzbogacone o substancje zapachowo-smakowe, przyprawy ziołowe, mak, sezam, dynia, słonecznik, soja i suszone śliwki czy żurawina.
Dojrzałe ziarna zbóż, z których wypieka się pieczywo, zawierają następujące składniki chemiczne: węglowodany z przewagą skrobi, białka oraz aminokwasy.
Pod względem wartości odżywczej najzdrowsze jest pieczywo razowe – wypiekane z mąki razowej pszennej lub żytniej, która zawiera więcej witamin i soli mineralnych oraz błonnik – obecny w zewnętrznej osłonce ziaren i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Pieczywo białe posiada niewielką wartość odżywczą, a przy tym z reguły charakteryzuje się większą ilością kilokalorii, np. grahamki mają 258 kcal na 100 gramów, a bułeczki do hot dogów 340 kcal na 100 g. W przypadku chleba: żytni pełnoziarnisty posiada 237 kcal na 100 g, a bagietki 283 kcal/100 g.
Dietetycy zalecają spożywanie różnych rodzajów pieczywa, tak aby dostarczyć do organizmu dużo różnorodnych składników odżywczych oraz błonnik. Pieczywo z dodatkiem pełnych nasion roślin oleistych to świetne uzupełnienie codziennej diety. W piekarniach dostępne jest pieczywo z pestkami słonecznika, dyni, sezamu, lnu, soi, maku, kukurydzy czy z dodatkiem kminku.
Ogólny podział jaki można zastosować do pieczywa, dzieli je na pszenne, żytnie oraz mieszane.
Czerstwienie chleba to proces, który można opóźnić, by dłużej zachować świeżość i chrupkość, którą tak bardzo lubimy. Większość piekarzy zaleca przechowywanie pieczywa w chlebakach. Najlepiej, jeśli będą wykonane z naturalnego drewna, które przepuszcza powietrze do wewnątrz. Takie pojemniki warto raz w tygodniu przecierać ściereczką nasączoną octem. Pamiętajmy również, że chleb wymaga również odpowiedniego poziomu wilgotności, w tym celu należy raz na – 2-3 dni włożyć do chlebaka połówkę jabłka.
Mrożenie to jedyny moment, kiedy powinniśmy używać niskich temperatur do przechowywania pieczywa. Świeży chleb nie lubi chłodu! Trzymanie go w lodówce to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez większość z nas.