Konkurencja dla pizzy. Focaccia ze szparagami i pomidorkami

Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa. Może śmiało konkurować z pizzą. Tajemnicą jest pulchne drożdżowe ciasto z dodatkiem oliwy i ziół. Foccacię można przygotować z ulubionymi dodatkami - serem, pomidorami czy oliwkami. Tym razem nadszedł czas na pyszną foccacię ze szparagami.

Konkurencja dla pizzy. Focaccia ze szparagami i pomidorkamiKonkurencja dla pizzy. Focaccia ze szparagami i pomidorkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • opakowanie suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 10 zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżki startego sera cheddar

Przepis

  • Drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut.
  • Następnie dodajemy do nich pietruszkę, sól, oliwę oraz mąkę.
  • Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki.
  • Smarujemy je oliwa i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Następnie wyrośnięte przekładamy do wysmarowanej oliwą blaszki (użyłam blachy 33x23 cm) i odstawiamy jeszcze na 20 minut.
  • W tym czasie oczyszczone i pokrojone na ok. 5 cm kawałki szparagi, dusimy na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku.
  • Po ok. 5 minutach odstawiamy je do ostudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto posypujemy startym serem.
  • Pomidorki przekrawamy na pół i wraz ze szparagami lekko wciskamy w ciasto.
  • Całość posypujemy pietruszką i posiekaną świeżą bazylią.
  • Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia