Trwa ładowanie...
d45ud42
09-04-2021 10:55

Konkurencja dla pizzy. Focaccia ze szparagami i pomidorkami

Przepis

Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa. Może śmiało konkurować z pizzą. Tajemnicą jest pulchne drożdżowe ciasto z dodatkiem oliwy i ziół. Foccacię można przygotować z ulubionymi dodatkami - serem, pomidorami czy oliwkami. Tym razem nadszedł czas na pyszną foccacię ze szparagami.

d45ud42
3.3
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Przepis
  • Drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut.
  • Następnie dodajemy do nich pietruszkę, sól, oliwę oraz mąkę.
  • Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki.
  • Smarujemy je oliwa i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Następnie wyrośnięte przekładamy do wysmarowanej oliwą blaszki (użyłam blachy 33x23 cm) i odstawiamy jeszcze na 20 minut.
  • W tym czasie oczyszczone i pokrojone na ok. 5 cm kawałki szparagi, dusimy na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku.
  • Po ok. 5 minutach odstawiamy je do ostudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto posypujemy startym serem.
  • Pomidorki przekrawamy na pół i wraz ze szparagami lekko wciskamy w ciasto.
  • Całość posypujemy pietruszką i posiekaną świeżą bazylią.
  • Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Konkurencja dla pizzy. Focaccia ze szparagami i pomidorkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ud42
d45ud42
d45ud42
d45ud42
Więcej tematów
d45ud42