Trwa ładowanie...
dc5fuyx
12-07-2021 09:09

Bułki z ziemniakami. Puszyste i zdumiewająco delikatne

Przepis

Bułeczki ziemniaczane? Tak, to doskonały pomysł na domowe pieczywo. Bułki wychodzą miękkie i delikatne. Wypróbujcie przepis.

dc5fuyx
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Zaczyn:

  • ok. 200 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru – trzcinowego, buraczanego, kokosowego

Ciasto właściwe:

  • 70 g ugotowanego w skórce skrobiowego ziemniaka, startego na tarce lub przepuszczonego przez praskę
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g tapioki
  • 40 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki gryczanej niepalonej
  • 15 g mąki z ciecierzycy
  • 15 g łuski z babki jajowatej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Polewa:

  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki ksylitolu
Przepis
  • W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier – nie musisz ich odstawiać, wystarczy, że po przemieszaniu usłyszysz, że syczą – to znak ich pracy.
  • Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, startego ziemniaka, mieszamy.
  • Po brzegu mąk umieszczamy sól, w środek wlewamy wodę z drożdżami, zaczynamy mieszać drewnianą łyżką od środka. Dolewamy olej.
  • Gdy ciasto będzie zwarte, zagniatamy je dłońmi przez kilka minut.
  • Formujemy ciasto w kulę, przykrywamy ścierką, odstawiamy w miejsce bez przeciągu do czasu, aż podwoją swoją objętość.
  • Po tym czasie na posypanym mąką blacie formujemy bułki, nacinamy żyletką w niewielki krzyżyk. Jeżeli chcesz bułeczkę z przedziałkiem, bokiem dłoni zrób głębokie zagłębienie przez środek. Odstawiamy na ok. 30 minut – bułeczki przykrywamy ścierką.
  • Przed pieczeniem bułeczki smarujemy wymieszanymi składnikami polewy.
  • Piekarnik nagrzewamy do ok. 210 stopni C. W tej temperaturze pieczemy ok. 10 minut, następnie zmniejszamy do 200 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut.
  • Studzimy na kratce.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Bułki z ziemniakami. Puszyste i zdumiewająco delikatne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
Więcej tematów
dc5fuyx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj