Bułki z ziemniakami. Puszyste i zdumiewająco delikatne
Bułeczki ziemniaczane? Tak, to doskonały pomysł na domowe pieczywo. Bułki wychodzą miękkie i delikatne. Wypróbujcie przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Zaczyn:
- ok. 200 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru – trzcinowego, buraczanego, kokosowego
Ciasto właściwe:
- 70 g ugotowanego w skórce skrobiowego ziemniaka, startego na tarce lub przepuszczonego przez praskę
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g tapioki
- 40 g mąki ryżowej
- 20 g mąki gryczanej niepalonej
- 15 g mąki z ciecierzycy
- 15 g łuski z babki jajowatej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Polewa:
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka oliwy
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki ksylitolu
- W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier – nie musisz ich odstawiać, wystarczy, że po przemieszaniu usłyszysz, że syczą – to znak ich pracy.
- Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, startego ziemniaka, mieszamy.
- Po brzegu mąk umieszczamy sól, w środek wlewamy wodę z drożdżami, zaczynamy mieszać drewnianą łyżką od środka. Dolewamy olej.
- Gdy ciasto będzie zwarte, zagniatamy je dłońmi przez kilka minut.
- Formujemy ciasto w kulę, przykrywamy ścierką, odstawiamy w miejsce bez przeciągu do czasu, aż podwoją swoją objętość.
- Po tym czasie na posypanym mąką blacie formujemy bułki, nacinamy żyletką w niewielki krzyżyk. Jeżeli chcesz bułeczkę z przedziałkiem, bokiem dłoni zrób głębokie zagłębienie przez środek. Odstawiamy na ok. 30 minut – bułeczki przykrywamy ścierką.
- Przed pieczeniem bułeczki smarujemy wymieszanymi składnikami polewy.
- Piekarnik nagrzewamy do ok. 210 stopni C. W tej temperaturze pieczemy ok. 10 minut, następnie zmniejszamy do 200 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut.
- Studzimy na kratce.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze