Trwa ładowanie...
d17n8pz
17-10-2017 08:32

Bucht drożdżowy wybijany. Receptura z kuchni prababci

Przepis

Wypieków drożdżowych do wyboru jest mnóstwo. W cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy bucht drożdżowy z książki kulinarnej z 1913 roku. Jego przygotowanie może zaskoczyć znawców klasycznych drożdżowych wypieków. Do ciasta dodaje się bowiem ubitą pianę z białek, a konsystencja jest dość rzadka. Pod koniec jednak pięknie wyrasta, a upieczone ładnie się prezentuje i smakuje naprawdę dobrze. Przepis sprawdzony przez autorkę bloga "Kuchenny kredens".

d17n8pz
4.8
(24 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 3 jajka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • niepełna szkl. ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dowolna konfitura lub powidła
  • cukier puder
Przepis

Z drożdży, mąki, łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka przygotować rozczyn i na chwilę odstawić. W tym czasie żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić do zwiększenia objętości z cukrem, z białek ubić sztywną pianę. Gdy zaczyn będzie gotowy, dodać go do pozostałej ilości mąki. Dodać cukier, sól, masę żółtkową, ciepłe mleko i całość wybijać łyżką do połączenia składników. Gdy się połączą, dodawać stopniowo roztopione i ostudzone masło. Gdy gotowe, wmieszać do ciasta pianę z białek i całość jeszcze chwilę wybijać. Tak przygotowane ciasto będzie miało dość luźną konsystencję. Nie należy się tym martwić, tylko przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w świętym spokoju do wyrośnięcia na ok. 1-1 1/2 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na równe części i na podsypanej mąką stolnicy wyrabiać kule. W każdą zawijać po łyżce gęstej konfitury lub powidełka owocowego i układać w formie do pieczenia wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 C aż nabierze rumianego koloru - ok. 30 minut. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Zobacz także: Legumina z pszennej kaszki z sosem waniliowym według przepisu z 1904 roku
src="https://d.wpimg.pl/1420445069-1855458945/leg.jpg"/>

Polecamy wideo: domowa drożdżówka z wiśniami

Bucht drożdżowy wybijany. Receptura z kuchni prababci
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

28

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17n8pz
d17n8pz
d17n8pz
d17n8pz
Więcej tematów
d17n8pz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj