Bucht drożdżowy wybijany. Receptura z kuchni prababci
Wypieków drożdżowych do wyboru jest mnóstwo. W cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy bucht drożdżowy z książki kulinarnej z 1913 roku. Jego przygotowanie może zaskoczyć znawców klasycznych drożdżowych wypieków. Do ciasta dodaje się bowiem ubitą pianę z białek, a konsystencja jest dość rzadka. Pod koniec jednak pięknie wyrasta, a upieczone ładnie się prezentuje i smakuje naprawdę dobrze. Przepis sprawdzony przez autorkę bloga "Kuchenny kredens".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 3 jajka
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- niepełna szkl. ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- dowolna konfitura lub powidła
- cukier puder
Przepis
Z drożdży, mąki, łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka przygotować rozczyn i na chwilę odstawić. W tym czasie żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić do zwiększenia objętości z cukrem, z białek ubić sztywną pianę. Gdy zaczyn będzie gotowy, dodać go do pozostałej ilości mąki. Dodać cukier, sól, masę żółtkową, ciepłe mleko i całość wybijać łyżką do połączenia składników. Gdy się połączą, dodawać stopniowo roztopione i ostudzone masło. Gdy gotowe, wmieszać do ciasta pianę z białek i całość jeszcze chwilę wybijać. Tak przygotowane ciasto będzie miało dość luźną konsystencję. Nie należy się tym martwić, tylko przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w świętym spokoju do wyrośnięcia na ok. 1-1 1/2 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na równe części i na podsypanej mąką stolnicy wyrabiać kule. W każdą zawijać po łyżce gęstej konfitury lub powidełka owocowego i układać w formie do pieczenia wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 C aż nabierze rumianego koloru - ok. 30 minut. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Zobacz także: Legumina z pszennej kaszki z sosem waniliowym według przepisu z 1904 roku