Trwa ładowanie...
dnn3d7w
dnn3d7w

Domowe bułki. Lepsze niż z piekarni

Przepis

Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula" podzieliła się przepisem na domowe bułeczki. Są wyrośnięte, puszyste i mają chrupiącą skórkę. Pycha!

3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Domowe bułki. Lepsze niż z piekarni
zGotowana Paula
Składniki
  • 650 g maki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru i soli
  • 1 paczka drożdży instant 7g
  • 2 łyżki miękkiego masła
Przepis

Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać następnie wlać ciepłe mleko wraz wodą i dodać masło, zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je wyrobić i odrywać części po około 100 g, z których formować kształt bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczyć i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 40 min.

Wyrośnięte bułki można ponacinać. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik, czarnuszka i sezam). Piec 20-30 min. w temp. 180 stopni C. Na drugi dzień też są miękkie i jak najbardziej nadają się do jedzenia.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Domowe bułki. Lepsze niż z piekarni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
3
Share
dnn3d7w
dnn3d7w
dnn3d7w
dnn3d7w
Więcej tematów
dnn3d7w