Domowe bułki. Lepsze niż z piekarni
Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula" podzieliła się przepisem na domowe bułeczki. Są wyrośnięte, puszyste i mają chrupiącą skórkę. Pycha!
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać następnie wlać ciepłe mleko wraz wodą i dodać masło, zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je wyrobić i odrywać części po około 100 g, z których formować kształt bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczyć i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 40 min.
Przepis
Wyrośnięte bułki można ponacinać. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik, czarnuszka i sezam). Piec 20-30 min. w temp. 180 stopni C. Na drugi dzień też są miękkie i jak najbardziej nadają się do jedzenia.