Domowe bułki. Lepsze niż z piekarni
Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula" podzieliła się przepisem na domowe bułeczki. Są wyrośnięte, puszyste i mają chrupiącą skórkę. Pycha!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać następnie wlać ciepłe mleko wraz wodą i dodać masło, zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je wyrobić i odrywać części po około 100 g, z których formować kształt bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczyć i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 40 min.
Wyrośnięte bułki można ponacinać. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik, czarnuszka i sezam). Piec 20-30 min. w temp. 180 stopni C. Na drugi dzień też są miękkie i jak najbardziej nadają się do jedzenia.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze