Dla dzieci
Gotowanie dla najmłodszych z nas jest dużym wyzwaniem. Dzieci są często wybredne, a dorosłym zależy na tym, by na talerzach pojawiało się jak najwięcej wartości odżywczych. Wtedy należy iść na kompromisy. Na szczęście są sposoby na to, by dania były smaczne i zdrowe jednocześnie.
Dieta dzieci musi być zbilansowana, zdrowa i pełna wartości odżywczych. Powinna być bogata w witaminy, tłuszcze, białka, aminokwasy i składniki mineralne. Musimy pamiętać o tym, że na talerzach najmłodszych powinny pojawiać się jak najzdrowsze potrawy. Urozmaicona dieta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju naszych dzieci. Dodatkowo powinniśmy już od najmłodszych lat dbać o kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych.
Dieta dzieci – warzywa i owoce
Dzieci powinny jeść warzywa każdego dnia. Jest to bardzo ważne, ponieważ warzywa są źródłem wielu witamin i minerałów. Niestety dzieci często buntują się i nie chcą ich jeść. Są jednak sposoby na to, by zdrowa marchewka czy bogaty w białko groch znalazły się w brzuchach naszych pociech.
Przede wszystkim przemycajmy warzywa w ulubionych potrawach naszego dziecka. Jeśli lubi makaron, podajmy go z warzywnym sosem, na kanapki z serem nakładajmy pomidory, a do zup wkrajajmy jak najwięcej warzyw.
Możemy także puścić wodzę fantazji i nadawać nazwy warzywnym potrawom. Każdy fan piłki nożnej będzie chciał zjeść danie, które będzie nawiązywało do nazwy ulubionego zespołu, a dziecko, które marzy o tym, by w przyszłości zostać astronautą, prawdopodobnie zaciekawi się czymś, co w nazwie będzie miało słowo "kosmos".
Oprócz warzyw ważne w diecie dziecka są również owoce. Te najlepiej podawać w formie przekąsek oraz jako dodatki do deserów.
Dieta dzieci – nabiał
Dzieci powinny jeść nabiał, ponieważ jest on źródłem białka i wapnia. Sery, serki, jogurty, mleko, masło. Wszystko to można wykorzystać do przygotowywania posiłków dla najmłodszych z nas. Poranne musli z jogurtem i owocami lub ser biały ze szczypiorkiem i rzodkiewką – pomysłów jest naprawdę wiele.
Dieta dzieci – produkty zbożowe
Stałym elementem diety każdego dziecka powinny być również produkty zbożowe: pieczywo, makarony czy kasze to świetne źródła witamin z grupy B oraz wielu minerałów. Pyszne kanapeczki na żytnim pieczywie, zbożowe krakersy czy makaron z ulubionym sosem – na każdy posiłek możemy wybrać coś innego.
Dieta dzieci – mięso i ryby
Mięso i ryby to bardzo dobre źródło białka i żelaza. Pamiętajmy jednak, by w diecie naszego dziecka nie było zbyt wielu wędlin czy parówek. Nie powinniśmy także zbyt często podawać naszym pociechom mięsa smażonego i wędzonego.