Chleb z kiszonymi ogórkami
Zamiast zakwasu używamy kwasu z kiszonych ogórków. Chleb po upieczeniu jest miękki i delikatny, ma chrupiąca złocistą skórkę. najlepiej smakuje posmarowany domowym masłem i oprószony solą. Niebo w gębie.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
- 1 duży kiszony ogórek
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka suszonego koperku
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki żytniej mąki chlebowej typu 750
- 3 dag świeżych drożdży
Przepis
Ogórki obieramy i kroimy w małą kostkę.Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie z ogórków. Wsypujemy mąkę, sól, koperek i ogórka. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody z ogórków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przepis
Ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Przepis
Na bochenku robimy kilka ukośnych nacięć i skrapiamy zimną wodą. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.