Trwa ładowanie...
d285636
d285636

Chleb z kiszonymi ogórkami

Przepis

Zamiast zakwasu używamy kwasu z kiszonych ogórków. Chleb po upieczeniu jest miękki i delikatny, ma chrupiąca złocistą skórkę. najlepiej smakuje posmarowany domowym masłem i oprószony solą. Niebo w gębie.

Oceń jako pierwszy:
d285636
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Chleb z kiszonymi ogórkami
123
Składniki
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
  • 1 duży kiszony ogórek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka suszonego koperku
  • łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki żytniej mąki chlebowej typu 750
  • 3 dag świeżych drożdży
Przepis

Ogórki obieramy i kroimy w małą kostkę.Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie z ogórków. Wsypujemy mąkę, sól, koperek i ogórka. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody z ogórków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Na bochenku robimy kilka ukośnych nacięć i skrapiamy zimną wodą. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.

Przepis dodał użytkownik pepe1970

Chleb z kiszonymi ogórkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d285636
d285636
d285636
d285636
d285636
d285636