Trwa ładowanie...
d213nyi
12-10-2013 13:06

Chleb z kiszonymi ogórkami

Przepis

Zamiast zakwasu używamy kwasu z kiszonych ogórków. Chleb po upieczeniu jest miękki i delikatny, ma chrupiąca złocistą skórkę. najlepiej smakuje posmarowany domowym masłem i oprószony solą. Niebo w gębie.

d213nyi
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
  • 1 duży kiszony ogórek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka suszonego koperku
  • łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki żytniej mąki chlebowej typu 750
  • 3 dag świeżych drożdży
Przepis

Ogórki obieramy i kroimy w małą kostkę.Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie z ogórków. Wsypujemy mąkę, sól, koperek i ogórka. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody z ogórków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Na bochenku robimy kilka ukośnych nacięć i skrapiamy zimną wodą. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.

Przepis dodał użytkownik pepe1970

Chleb z kiszonymi ogórkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d213nyi
d213nyi
d213nyi
d213nyi
Więcej tematów
d213nyi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj