Chleb z kiszonymi ogórkami
Zamiast zakwasu używamy kwasu z kiszonych ogórków. Chleb po upieczeniu jest miękki i delikatny, ma chrupiąca złocistą skórkę. najlepiej smakuje posmarowany domowym masłem i oprószony solą. Niebo w gębie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
- 1 duży kiszony ogórek
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka suszonego koperku
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki żytniej mąki chlebowej typu 750
- 3 dag świeżych drożdży
Ogórki obieramy i kroimy w małą kostkę.Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie z ogórków. Wsypujemy mąkę, sól, koperek i ogórka. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody z ogórków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Na bochenku robimy kilka ukośnych nacięć i skrapiamy zimną wodą. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.
Przepis dodał użytkownik pepe1970
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze