Trwa ładowanie...
d1vrv6d
d1vrv6d

Chleb z suszonymi śliwkami

Przepis

Pyszny domowy chlebek z dodatkiem suszonych śliwek. Smakuje zarówno z dżemem jak i pasztetem czy bekonem.

Oceń jako pierwszy:
d1vrv6d
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Chleb z suszonymi śliwkami
Shutterstock
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki jęczmiennej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka rozdrobnionych suszonych śliwek
  • 1 szklanka posiekanych ulubionych orzechów
  • 1 szklanka syropu klonowego
  • 1/4szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2szklanki ciepłej przegotowanej wody
Przepis

Mąkę jęczmienna i pszenną przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać (ja przesiewam jeszcze raz). Dodać śliwki suszone, orzechy, masło i syrop klonowy. Miksować stopniowo dodając maślankę wymieszaną z wodą. Ciasto przelać do form chlebowych, odstawić przykryte na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 45 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, pozwolić aby wystygł. Znakomicie smakuje z dżemem.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Chleb z suszonymi śliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1vrv6d

Podziel się opinią

Share
d1vrv6d
d1vrv6d
d1vrv6d
d1vrv6d
d1vrv6d