Trwa ładowanie...
d25xo45
11-03-2016 19:24

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d25xo45
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Składniki
  • 1 kg rostbefu wołowego *
  • 3 litry bulionu wołowego
  • 3 duże czerwone papryki
  • 4 pomidory *
  • 4 ziemniaki
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek papryki wędzonej łagodnej **
  • 2-3 łyżki papryki wędzonej ostrej **
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny
  • sól
  • Tarhonya:
  • 1 małe jajko
  • 4 łyżki mąki
  • sól
Przepis

Dzień wcześniej wołowinę kroimy w kostkę, dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej i czosnek przeciśnięty przez praskę, roztarty z 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się przyprawami. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion. Dno blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy paprykę skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczmy około 30-40 minut. Skórka papryki powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski.

Tarhonya:
Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek.

Cebule i ziemniaki obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy smalec. Zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu, powoli doprowadzają do ponownego smażenia się smalcu. Teraz dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pieczoną paprykę i śmietanę. Śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Gotujemy jeszcze kwadrans, aby smaki się połączyły. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej przygotowane zacierki.
Uwagi:

  • można użyć antrykotu, pręgi wołowej * można zastąpić zwykłą papryką ostrą i słodką ** użyłam pomidorów z puszki

Moje rady:
– papryka w potrawach węgierskich jest wszechobecna, więc nie zrażajcie się jej ilością
– smalcu nie należy zastępować olejem czy masłem
– w węgierskich potrawach bardzo ważne jest, aby opanować sztukę smażenia papryki. Nie można tak po prostu wrzucić jej na skwierczący tłuszcz. W papryce znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, a następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. By tego uniknąć należy przed dodaniem papryki do potrawy zestawić patelnię lub garnek z ognia i pozwolić zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodać paprykę, zamieszać i ponownie stawiając na ogniu powoli doprowadzić do smażenia. Tak przygotowane danie będzie miało właściwy, słodkawo-ostry smak papryki bez cienia goryczki.

Przepis dodał użytkownik jagoda17

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d25xo45
d25xo45
d25xo45
d25xo45
Więcej tematów
d25xo45