Gratka dla miłośników ostrych potraw. Zupa meksykańska według Ewy Wachowicz
W tej zupie znajdziemy niemal wszystkie składniki, z których słynie kuchnia meksykańska. Będzie m.in. czosnek, pomidory, fasola, kukurydza i chilli. Przepis Ewy Wachowicz na zupę meksykańską z pewnością przypadnie więc do gustu miłośnikom ostrych potraw.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 l wywaru wołowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła do smażenia
- 2 łyżeczki przyprawy kuchni meksykańskiej
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 400 g fasoli czerwonej (po ugotowaniu)
- 2 kolby kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
Do podania:
- kwaśna śmietana
- limonka
Fasolę namoczyć i ugotować. Kolby kukurydzy również ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku, na maśle. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Wrzucić mięso mielone, wymieszać i podsmażyć.
Zalać bulionem. Dodać mieszankę przypraw meksykańskich, pomidory z puszki i przecier. Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, ugotowaną fasolę oraz ziarna kukurydzy (odcięte od kolby). Przyprawić posiekaną papryczką chili. Przykryć i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i cząstką limonki – owoc służy do skropienia potrawy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze