Trwa ładowanie...
d2yd7nn
d2yd7nn

Gratka dla miłośników ostrych potraw. Zupa meksykańska według Ewy Wachowicz

Przepis

W tej zupie znajdziemy niemal wszystkie składniki, z których słynie kuchnia meksykańska. Będzie m.in. czosnek, pomidory, fasola, kukurydza i chilli. Przepis Ewy Wachowicz na zupę meksykańską z pewnością przypadnie więc do gustu miłośnikom ostrych potraw.

3.2
(13 głosów)
Oceń:
d2yd7nn
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Gratka dla miłośników ostrych potraw. Zupa meksykańska według Ewy Wachowicz
Grzegorz Kozakiewicz
Gratka dla miłośników ostrych potraw. Zupa meksykańska według Ewy Wachowicz
Składniki
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 l wywaru wołowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy kuchni meksykańskiej
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 400 g fasoli czerwonej (po ugotowaniu)
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • kwaśna śmietana
  • limonka
Przepis

Fasolę namoczyć i ugotować. Kolby kukurydzy również ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku, na maśle. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Wrzucić mięso mielone, wymieszać i podsmażyć.
Zalać bulionem. Dodać mieszankę przypraw meksykańskich, pomidory z puszki i przecier. Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, ugotowaną fasolę oraz ziarna kukurydzy (odcięte od kolby). Przyprawić posiekaną papryczką chili. Przykryć i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i cząstką limonki – owoc służy do skropienia potrawy.

  Grzegorz Kozakiewicz

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gratka dla miłośników ostrych potraw. Zupa meksykańska według Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22
11
Share
d2yd7nn
d2yd7nn
d2yd7nn

d2yd7nn
d2yd7nn
d2yd7nn