Trwa ładowanie...
dk65ai2
24-07-2017 07:29

Ciasto "Letnia Bryza" owocowe z jogurtem

Przepis

Pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo-śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Sprawdzona, wakacyjna propozycja prosto z bloga "Mała Cukierenka".

dk65ai2
5.0
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32 g
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 220 g masła

Krem:

  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub cukrem wanilinowym)
  • 700 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • około 6-9 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
  • 12 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej

Wierzch:

  • około 1-1,2 kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki)
  • 2 galaretki (np. truskawkowa i agrestowa)
Przepis

Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić na 45-60 minut do lodówki. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm lub 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 200 stopni C na funkcji góra-dół. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ponakłuwać widelcem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż się żelatyna rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (może być ciepła, ale nie gorąca). Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i miąższem wanilii. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z jogurtem. Na końcu cały czas miksując, powoli wlewać żelatynę. Gotowy krem wylać na kruche ciasto i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.

Wierzch:
Dwie galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać owoce, zalać je lekko tężejącą galaretką i ciasto z powrotem wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.

Polecamy wideo: Sernik z ricottą i malinami

Ciasto "Letnia Bryza" owocowe z jogurtem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj