Ciasto "Letnia Bryza" owocowe z jogurtem
Pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo-śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Sprawdzona, wakacyjna propozycja prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej (np. tortowej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32 g
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 220 g masła
Krem:
- 800 g jogurtu naturalnego
- 2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub cukrem wanilinowym)
- 700 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- około 6-9 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
- 12 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej
Wierzch:
- około 1-1,2 kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki)
- 2 galaretki (np. truskawkowa i agrestowa)
Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić na 45-60 minut do lodówki. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm lub 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 200 stopni C na funkcji góra-dół. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ponakłuwać widelcem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż się żelatyna rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (może być ciepła, ale nie gorąca). Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i miąższem wanilii. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z jogurtem. Na końcu cały czas miksując, powoli wlewać żelatynę. Gotowy krem wylać na kruche ciasto i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.
Wierzch:
Dwie galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać owoce, zalać je lekko tężejącą galaretką i ciasto z powrotem wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.
Polecamy wideo: Sernik z ricottą i malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze