Ciasto Ambasador. Wypełnione pysznym kremem, bakaliami i owocami
Wilgotne ciasto z kremem, nafaszerowane bakaliami i owocami. Wypiek nie jest za słodki, a pracy przy nim jest niewiele. Jeżeli upieczecie wieczorem biszkopt i ugotujecie budyń, to na drugi dzień wystarczy kilka chwil na dokończenie. Ciasto Ambasador prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podstawowa masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 400 g miękkiego masła
- 7 łyżek cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 łyżki spirytusu
Dodatki do masy jasnej:
- puszka brzoskwiń w syropie
Dodatki do masy ciemnej:
- 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g posiekanej czekolady
- 100 g sparzonych rodzynek
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Polewa:
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 200 g kremu czekoladowo-orzechowego
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- 1 opakowanie herbatników maślanych
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać porcjami cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca, a cukier rozpuszczony. Dodać kolejno żółtka i miksować, aż się połączą. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać łopatką. Masę biszkoptową przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni przez 25-30 minut do tzw. “suchego patyczka”. Wystudzić.
Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło trzeć, dodawać po łyżce budyniu, spirytus i miksować do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na pół. Do jednej części dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone (najlepiej ręcznikiem papierowym) brzoskwinie. Wymieszać.
Do drugiej części dodać krem czekoladowo-orzechowy, posiekaną czekoladę, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać.
Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń, wyłożyć czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki polewy podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby herbatniki zmiękły i ciasto stężało.
Polecamy wideo: czekoladowy tort z mascarpone
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze