Trwa ładowanie...
db047ce
17-11-2017 07:28

Ciasto Ambasador. Wypełnione pysznym kremem, bakaliami i owocami

Przepis

Wilgotne ciasto z kremem, nafaszerowane bakaliami i owocami. Wypiek nie jest za słodki, a pracy przy nim jest niewiele. Jeżeli upieczecie wieczorem biszkopt i ugotujecie budyń, to na drugi dzień wystarczy kilka chwil na dokończenie. Ciasto Ambasador prosto z bloga "Pieguskowa kuchnia".

db047ce
3.0
(80 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www,pieguskowakuchnia.pl
Źródło: www,pieguskowakuchnia.pl
Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Podstawowa masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 400 g miękkiego masła
  • 7 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatki do masy jasnej:

  • puszka brzoskwiń w syropie

Dodatki do masy ciemnej:

  • 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g posiekanej czekolady
  • 100 g sparzonych rodzynek
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Polewa:

  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 200 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 1 opakowanie herbatników maślanych
Przepis

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać porcjami cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca, a cukier rozpuszczony. Dodać kolejno żółtka i miksować, aż się połączą. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać łopatką. Masę biszkoptową przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni przez 25-30 minut do tzw. “suchego patyczka”. Wystudzić.

Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło trzeć, dodawać po łyżce budyniu, spirytus i miksować do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na pół. Do jednej części dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone (najlepiej ręcznikiem papierowym) brzoskwinie. Wymieszać.
Do drugiej części dodać krem czekoladowo-orzechowy, posiekaną czekoladę, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać.

Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń, wyłożyć czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki polewy podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby herbatniki zmiękły i ciasto stężało.

Polecamy wideo: czekoladowy tort z mascarpone

Ciasto Ambasador. Wypełnione pysznym kremem, bakaliami i owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
db047ce
db047ce
db047ce
db047ce
Więcej tematów
db047ce