Brzoskwinie pieczone z miodem i tymiankiem
Sezon na brzoskwinie w pełni, dlatego warto je jeść pod każdą postacią. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was przepis na brzoskwinie pieczone w miodzie i tymianku. Wykorzystajcie go już dziś — rodzina będzie zachwycona.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 5-6 brzoskwiń,
- 3 łyżki miodu,
- kilka gałązek tymianku.
Zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni. Następnie umyj, przekrój na pół każdą brzoskwinię i usuń z ich wnętrza pestki. Owoce ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, polej je miodem i posyp listkami świeżego tymianku. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Jeśli zauważysz, że brzoskwinie ładnie przypiekły się przed czasem, przykryj je folią aluminiową.
Tak przygotowane letnie owoce najlepiej smakują z gałką lodów manilowych.
Zobacz także wideo: Lecznicze właściwości miodu
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze