Trwa ładowanie...
dsa32e8
30-05-2022 14:11

Torcik jogurtowy na zimno z brzoskwiniami

Przepis

Sernik na zimno bez pieczenia to hit wśród letnich deserów. Chociaż przepis jest stosunkowo prosty, ten sernik jogurtowy ma wyjątkowy smak. Przekonajcie się sami.

dsa32e8
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Beata Pawlak
Składniki
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 śnieżki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń 850 ml
  • 1 śmietana kremówka 30 proc.
  • 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
  • biszkopty
Przepis
  • Śnieżki ubić w zimnym jogurcie dodając 2-3 łyżki cukru pudru. Brzoskwinie pokroić (zostawić 4-5 połówek do dekoracji) sok zagotować, musi być 250 ml, w soku rozpuścić żelatynę.
  • Do masy jogurtowej dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć biszkoptami.
  • Do masy wlać zimny sok z żelatyną dobrze wymieszać i od razu wyłożyć na biszkopty (masa szybko tężeje).Wstawić do lodówki.
  • Śmietanę kremówkę ubić z 1-2 łyżkami cukru pudru. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, ostudzić i lekko tężejąca wlać do kremówki ubijając, następnie wylać na masę jogurtowa i wstawić do lodówki.
  • Resztę brzoskwiń pokroić i ułożyć na zastygłej masie. Drugą galaretkę rozpuścić w 350 ml wody i tężejąca wylać na ciasto.
  • Pozostawić w lodówce do stężenia galaretki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Torcik jogurtowy na zimno z brzoskwiniami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsa32e8
dsa32e8
dsa32e8
dsa32e8
Więcej tematów
dsa32e8