Torcik jogurtowy na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno bez pieczenia to hit wśród letnich deserów. Chociaż przepis jest stosunkowo prosty, ten sernik jogurtowy ma wyjątkowy smak. Przekonajcie się sami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 śnieżki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- 1 puszka brzoskwiń 850 ml
- 1 śmietana kremówka 30 proc.
- 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
- biszkopty
- Śnieżki ubić w zimnym jogurcie dodając 2-3 łyżki cukru pudru. Brzoskwinie pokroić (zostawić 4-5 połówek do dekoracji) sok zagotować, musi być 250 ml, w soku rozpuścić żelatynę.
- Do masy jogurtowej dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć biszkoptami.
- Do masy wlać zimny sok z żelatyną dobrze wymieszać i od razu wyłożyć na biszkopty (masa szybko tężeje).Wstawić do lodówki.
- Śmietanę kremówkę ubić z 1-2 łyżkami cukru pudru. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, ostudzić i lekko tężejąca wlać do kremówki ubijając, następnie wylać na masę jogurtowa i wstawić do lodówki.
- Resztę brzoskwiń pokroić i ułożyć na zastygłej masie. Drugą galaretkę rozpuścić w 350 ml wody i tężejąca wylać na ciasto.
- Pozostawić w lodówce do stężenia galaretki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze