Brzoskwinie zapiekane pod bezą. Najprostsze ciasto na świecie
Masz ochotę na lekki i prosty deser, który przygotujesz w prosty sposób? Mamy dla ciebie smakowitą propozycję. Oto przepis na brzoskwinie zapiekane pod bezą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- brzoskwinie,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek,
- Na bezę:
- 5 białek,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- olej kokosowy.
Brzoskwinie umyj, osusz obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito, dodaj masło, a następnie posiekaj je nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Zawiń je w folię spożywczą i zamróź.
Formę do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym. Pokrojone owoce poukładaj na dnie formy i zetrzyj na nie ciasto, lekko przyklep dłonią i wyrównaj. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez pół godziny. W tym czasie przygotuj bezę. Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Na prawie upieczone ciasto nałóż pianę i wstaw całość do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika i piecz przez godzinę, aż beza pięknie się zarumieni.
Tak przygotowany spód posmaruj grubą warstwą ulubionego dżemu, a na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Lekko przestudzone ciasto obsyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
Polecamy wideo: ciasto bananowe
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze