ycipk-47tj1b
ycipk-47tj1b

Brzoskwinie zapiekane pod bezą. Najprostsze ciasto na świecie

Przepis

Masz ochotę na lekki i prosty deser, który przygotujesz w prosty sposób? Mamy dla ciebie smakowitą propozycję. Oto przepis na brzoskwinie zapiekane pod bezą.

Trwa ładowanie...
ycipk-47tj1b
Zdjęcie iStock
Podziel się
Składniki
  • brzoskwinie,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • Na bezę:
  • 5 białek,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • olej kokosowy.
Przepis

Brzoskwinie umyj, osusz obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito, dodaj masło, a następnie posiekaj je nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Zawiń je w folię spożywczą i zamróź.
Formę do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym. Pokrojone owoce poukładaj na dnie formy i zetrzyj na nie ciasto, lekko przyklep dłonią i wyrównaj. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez pół godziny. W tym czasie przygotuj bezę. Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Na prawie upieczone ciasto nałóż pianę i wstaw całość do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika i piecz przez godzinę, aż beza pięknie się zarumieni.

Tak przygotowany spód posmaruj grubą warstwą ulubionego dżemu, a na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Lekko przestudzone ciasto obsyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

ycipk-47tj1b

Polecamy wideo: ciasto bananowe

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-47tj1b
ycipk-47tj1b
ycipk-47tj1b
ycipk-47tj1b