Trwa ładowanie...
d2cnfso
02-09-2017 09:40

Brzoskwinie zapiekane pod bezą. Najprostsze ciasto na świecie

Przepis

Masz ochotę na lekki i prosty deser, który przygotujesz w prosty sposób? Mamy dla ciebie smakowitą propozycję. Oto przepis na brzoskwinie zapiekane pod bezą.

d2cnfso
4.6
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • brzoskwinie,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • Na bezę:
  • 5 białek,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • olej kokosowy.
Przepis

Brzoskwinie umyj, osusz obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito, dodaj masło, a następnie posiekaj je nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Zawiń je w folię spożywczą i zamróź.
Formę do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym. Pokrojone owoce poukładaj na dnie formy i zetrzyj na nie ciasto, lekko przyklep dłonią i wyrównaj. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez pół godziny. W tym czasie przygotuj bezę. Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Na prawie upieczone ciasto nałóż pianę i wstaw całość do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika i piecz przez godzinę, aż beza pięknie się zarumieni.

Tak przygotowany spód posmaruj grubą warstwą ulubionego dżemu, a na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Lekko przestudzone ciasto obsyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

Polecamy wideo: ciasto bananowe

Brzoskwinie zapiekane pod bezą. Najprostsze ciasto na świecie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj