Kokosowe ciacho z brzoskwiniami bez pieczenia
Pyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem słonych krakersów, biszkoptów nasączonych w kawie i galaretki z brzoskwiniami. Ciasto jest bardzo aromatyczne, wilgotne i kremowe. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Do przełożenia:
- około 220 g krakersów
- około 200 g podłużnych biszkoptów
- 300-350 ml zaparzonej kawy (ja użyłam dość mocnej kawy)
- 2 łyżki likieru pomarańczowego – można zastąpić 2-3 kroplami aromatu pomarańczowego lub 1/3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
Wierzch:
- 1 puszka brzoskwiń lub moreli (o wadze 820 g)
- 2 galaretki pomarańczowe + 800 ml gorącej wody
- Do rondelka wlać około 400 ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, żółtka i rozmieszać, aby nie było grudek.
- Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane mąki i ugotować budyń. Jak budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę.
- Budyń zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Krem:
Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
Składanie ciasta:
- Blaszkę o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę krakersów.
- Na krakersy wyłożyć połowę kokosowego kremu, wyrównać.
- Kawę wymieszać z likierem lub aromatem i dobrze maczać w niej biszkopty.
- Nasączone biszkopty układać na kremie. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
- Ułożyć ostatnią warstwę krakersów i ciasto wstawić lodówki na czas dalszych przygotowań.
Wierzch:
- Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca (ostudzoną galaretkę można wstawić do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć).
- Brzoskwinie osączyć, pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta.
- Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na całą noc.
- Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze