Bakłażanowe roladki z paprykowym mielonym mięsem
Bakłażanowe roladki można przygotować z dowolnego mięsa. Najlepiej użyć mieszanki wołowego i wieprzowego, bo jak wiadomo, potrawy z mielonego mięsa są najsmaczniejsze wtedy, kiedy pomiesza się różne gatunki. Danie jest lekko pikantne i aromatyczne. Przepis prosto z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 1 nieduża kajzerka
- mleko do namoczenia kajzerki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- sól do smaku
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 niewielka czerwona cebula
- 1 średnia świeża papryka (użyłam połowy czerwonej i połowy żółtej, ale mogą być dowolne)
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
- 2 średnie bakłażany
- odrobina oleju do wysmarowania formy do zapiekania
Bakłażany opłukać, pokroić wzdłuż w dość cienkie plastry. Każdy plaster posolić lekko i odstawić, aby bakłażany puściły sok. Kajzerkę namoczyć w mleku, a następnie dobrze odcisnąć. Świeżą paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne. Opłukać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Do mięsa dodać sól, przyprawy, jajko, namoczoną kajzerkę i dobrze wyrobić całość. Na końcu dodać posiekane paprykę i cebulę, a także bazylię. Wszystko razem dobrze połączyć.
Każdy plaster bakłażana dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką. Na całą długość osuszonego plastra bakłażana nakładać masę mięsną na grubość około 1 cm. Każdy plaster zwijać i układać na sztorc w wysmarowanej olejem formie. Wstawić (bez przykrywania) do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut. W połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Upieczone roladki mają dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut przed nałożeniem na talerz. Podawać z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Doskonale smakuje też z dipem paprykowym.
Zobacz także: ekspresowy dip paprykowy
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze