Trwa ładowanie...
d4e35ip
16-05-2017 07:59

Bakłażanowe roladki z paprykowym mielonym mięsem

Przepis

Bakłażanowe roladki można przygotować z dowolnego mięsa. Najlepiej użyć mieszanki wołowego i wieprzowego, bo jak wiadomo, potrawy z mielonego mięsa są najsmaczniejsze wtedy, kiedy pomiesza się różne gatunki. Danie jest lekko pikantne i aromatyczne. Przepis prosto z bloga "Daylicooking".

d4e35ip
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 nieduża kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól do smaku
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • 1 średnia świeża papryka (użyłam połowy czerwonej i połowy żółtej, ale mogą być dowolne)
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 2 średnie bakłażany
  • odrobina oleju do wysmarowania formy do zapiekania
Przepis

Bakłażany opłukać, pokroić wzdłuż w dość cienkie plastry. Każdy plaster posolić lekko i odstawić, aby bakłażany puściły sok. Kajzerkę namoczyć w mleku, a następnie dobrze odcisnąć. Świeżą paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne. Opłukać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Do mięsa dodać sól, przyprawy, jajko, namoczoną kajzerkę i dobrze wyrobić całość. Na końcu dodać posiekane paprykę i cebulę, a także bazylię. Wszystko razem dobrze połączyć.

Każdy plaster bakłażana dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką. Na całą długość osuszonego plastra bakłażana nakładać masę mięsną na grubość około 1 cm. Każdy plaster zwijać i układać na sztorc w wysmarowanej olejem formie. Wstawić (bez przykrywania) do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut. W połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Upieczone roladki mają dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut przed nałożeniem na talerz. Podawać z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Doskonale smakuje też z dipem paprykowym.
Zobacz także: ekspresowy dip paprykowy

Bakłażanowe roladki z paprykowym mielonym mięsem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e35ip
d4e35ip
d4e35ip
d4e35ip
Więcej tematów
d4e35ip