Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym
Oto prawdziwa gratka dla miłośników podrobów. W tym wydaniu z powodzeniem sprawdza się także na świątecznym stole. Roladki faszerowane wątróbką drobiową, zawinięte w aromatyczny boczek, który sprawia, że roladki są soczyste i smaczne. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Składniki na sos śliwkowy:
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 500 g wody
- 1 kostka rosołowa
- ¼ łyżeczki soli
- 50 g białego wina
- 200 g śliwek suszonych
- pieprz
- 1/4 łyżeczki tymianku
- Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
- Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Następnie dodaję oczyszczoną, umytą drobno pokrojoną wątróbkę, smażę około 10 minut. Cebulę z wątrobą przekładam do naczynia blendera, wsypuję bułkę tartą, majeranek, sól, pieprz i blenduję około 2 minut. Każdy plaster mięsa smaruję 2 łyżkami farszu z wątróbki.
- Dłuższe boki mięsa składam do środka, następnie mięso zwijam w roladki.
- Każdą roladkę owijam boczkiem, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
- Sposób przygotowania sosu: cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju w rondelku. Następnie wlewam wodę, wino, dodaję kostkę rosołową, śliwki suszone, wsypuję sól, pieprz, tymianek, gotuję około 30 minut. Na koniec lekko blenduję blenderem.
- Roladki po upieczeniu podaję z sosem śliwkowym i ziemniakami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze