Trwa ładowanie...
d3mv6mi
17-11-2022 12:20

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym

Przepis

Oto prawdziwa gratka dla miłośników podrobów. W tym wydaniu z powodzeniem sprawdza się także na świątecznym stole. Roladki faszerowane wątróbką drobiową, zawinięte w aromatyczny boczek, który sprawia, że roladki są soczyste i smaczne. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3mv6mi
2.0
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g wątroby drobiowej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 200 g boczku wędzonego paski

Składniki na sos śliwkowy:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g wody
  • 1 kostka rosołowa
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g białego wina
  • 200 g śliwek suszonych
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki tymianku
Przepis
  • Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
  • Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Następnie dodaję oczyszczoną, umytą drobno pokrojoną wątróbkę, smażę około 10 minut. Cebulę z wątrobą przekładam do naczynia blendera, wsypuję bułkę tartą, majeranek, sól, pieprz i blenduję około 2 minut. Każdy plaster mięsa smaruję 2 łyżkami farszu z wątróbki.
  • Dłuższe boki mięsa składam do środka, następnie mięso zwijam w roladki.
  • Każdą roladkę owijam boczkiem, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
  • Sposób przygotowania sosu: cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju w rondelku. Następnie wlewam wodę, wino, dodaję kostkę rosołową, śliwki suszone, wsypuję sól, pieprz, tymianek, gotuję około 30 minut. Na koniec lekko blenduję blenderem.
  • Roladki po upieczeniu podaję z sosem śliwkowym i ziemniakami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1
d3mv6mi

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mv6mi
d3mv6mi
d3mv6mi
d3mv6mi
Więcej tematów
d3mv6mi