Trwa ładowanie...
d1cx86t
d1cx86t

Roladki z pora w sosie pieczarkowym

Przepis

Bardzo lubię sos pieczarkowy. Świetnie pasuje do mięs, kopytek, klusków śląskich, makaronu, kaszy gryczanej. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet mniej doświadczony kucharz. Tym razem podałam go do faszerowanych roladek z pora.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d1cx86t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Roladki z pora w sosie pieczarkowym
Składniki
  • 1 por
  • 250 g mięsa mielonego (ja używam indyczego, gdyż jest mniej tłuste)
  • 200 g pieczarek
  • mała śmietana 18 proc.
  • cebula
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
Przepis

Z pora bierzemy cale 4 liście (część biała i kawałek zielonej - blanszujemy je (tzn. zalewamy wrzątkiem i po kilku sekundach hartujemy zimną wodą), dzięki temu nie będą pękać podczas zwijania - mięso przygotowujemy jak na "kotlety mielone", doprawiamy wg. własnego uznania. Ja dodaje pieprz, sól, majeranek, czosnek. Mięso dzielimy na cztery części i zawijamy w liście pora, spinamy wykałaczką

Cebule i czosnek (3-4ząbki) kroimy w drobna kostkę. Przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebulka się lekko zeszkli, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i przesmażamy. Wlewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. Zaciągamy mąką, odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę. Roladki wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 st.C i pieczemy przez 30min. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami

Przepis dodał użytkownik lt-poz

d1cx86t
Roladki z pora w sosie pieczarkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1cx86t
d1cx86t

d1cx86t
d1cx86t
d1cx86t