Roladki z pora w sosie pieczarkowym
Bardzo lubię sos pieczarkowy. Świetnie pasuje do mięs, kopytek, klusków śląskich, makaronu, kaszy gryczanej. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet mniej doświadczony kucharz. Tym razem podałam go do faszerowanych roladek z pora.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Z pora bierzemy cale 4 liście (część biała i kawałek zielonej - blanszujemy je (tzn. zalewamy wrzątkiem i po kilku sekundach hartujemy zimną wodą), dzięki temu nie będą pękać podczas zwijania - mięso przygotowujemy jak na "kotlety mielone", doprawiamy wg. własnego uznania. Ja dodaje pieprz, sól, majeranek, czosnek. Mięso dzielimy na cztery części i zawijamy w liście pora, spinamy wykałaczką
Przepis
Cebule i czosnek (3-4ząbki) kroimy w drobna kostkę. Przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebulka się lekko zeszkli, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i przesmażamy. Wlewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. Zaciągamy mąką, odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę. Roladki wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 st.C i pieczemy przez 30min. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami