Roladki schabowe. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach
Sprawdzony przepis na roladki schabowe z żółtym serem i szynką. Przygotowanie roladek jest proste i szybkie. Roladki najlepiej smakują z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką np. z porów lub białej kapusty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 kg schabu
- 5-6 ogórków kiszonych
- 6-7 plastrów sera żółtego
- 6-7 plastrów szynki
- olej
- bułka tarta
- majeranek
- ciemny sos do pieczeni
- sól, pieprz
- Mięso kroimy w plastry, rozbijamy przez folię tłuczkiem, solimy z obu stron. Na każdy plaster mięsa kładziemy ser.
- Na ser kładziemy plastry szynki i dwa podłużne plastry ogórka.
- Zawijamy mięso w roladki i spinamy wykałaczkami.
- Roladki posypujemy majerankiem, oprószamy bułką tartą.
- Obsmażamy z każdej strony na gorącym oleju, by lekko się zrumieniły, a potem dusimy około 30 minut.
- Sprawdzamy, czy są miękkie. Ciemny sos do pieczeni przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
- Roladki polewamy gorącym sosem. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i zasmażanymi buraczkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze