Zielony kurczak na marchewce z orzechami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 piersi kurczaka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 80 g drobno posiekanej natki pietruszki
- oliwa
- 150 g masła
- 500 g marchewki
- 5 g uprażonego białego sezamu
- 80 g uprażonych solonych orzechów arachidowych
- 20 ml oleju sezamowego
- ocet balsamiczny
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jajka roztrzepać. Piersi obtaczać z jednej strony w mące ziemniaczanej, jajku, a następnie w posiekanej natce pietruszki. Na patelni rozgrzać oliwę z odrobiną masła, po czym obsmażyć przez chwilę mięso z panierowanej strony, tak aby natka pietruszki zachowała swój naturalny kolor. Piersi włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C panierowaną stroną do góry i piec 15 min.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Obgotować w osolonej wodzie przez blisko 5 min, tak aby była al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 100 g masła i wrzucić ugotowaną marchew. Chwilę podsmażyć, po czym dodać prażony sezam, orzeszki i olej sezamowy. Posolić do smaku.
Na talerzu ułożyć marchew, polać odrobiną octu balsamicznego, a na niej położyć zielonego kurczaka.
Przepis poleca Chef Bogdan Gałązka "Smak Gothicu"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze