Zapiekanka ziemniaczana za grosze. Taniej się nie da
Zapiekanki możemy przygotować bardzo szybko w naczyniu żaroodpornym lub na patelni (czasami potrzebne jest jedno i drugie). Składniki kroimy na kawałki, układamy warstwami i posypujemy serem. Możemy do niej włożyć wszystko, co znajdziemy w lodówce, nawet pozostałości obiadu z poprzedniego dnia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 kg ziemniaków
- 25 dkg pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 25 dkg sera żółtego
- 1 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- sok z cytryny
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.
- Pieczarki pokroić na grube plasterki, także skropić sokiem z cytryny.
- Paprykę pokroić na cienkie paseczki.
- Układać składniki warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać solą i ziołami.
- Zalać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st.C na ok. 30 minut.
- Następnie wyjąć i posypać serem i wstawić jeszcze raz na chwilkę, póki ser się nie rozpuści.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze