Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami i kalafiorem. Palce lizać
Zapiekanka ziemniaczana to jeden z prostszych i smaczniejszych sposobów na obiad lub kolację. Tym razem proponujemy dodać mięsne klopsiki, kalafiora i solidna porcję serca. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 450 g mielonego mięsa,
- 2 jajka,
- 150 g sera,
- 600 g ziemniaków,
- pół dużego kalafiora,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek posiekanej natki pietruszki,
- pół łyżeczki przyprawy curry,
- sól i pieprz,
- 70 g masła.
- Mięso mieszamy z jajkami, połową natki pietruszki, 50 g drobno startego sera oraz szczyptą soli i pieprzu. Formujemy małe klopsiki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy 15 min. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy 3 min. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego klopsiki, ziemniaki, cebulę i czosnek, odsączony kalafior, pozostałą natkę pietruszki i starty ser, a następnie mieszamy.
- Masło kroimy w kawałeczki i wkładamy w różnych miejscach zapiekanki. Pieczemy przez 30 min.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze