Trwa ładowanie...
d2h7jo7
30-06-2021 10:09

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami i kalafiorem. Palce lizać

Przepis

Zapiekanka ziemniaczana to jeden z prostszych i smaczniejszych sposobów na obiad lub kolację. Tym razem proponujemy dodać mięsne klopsiki, kalafiora i solidna porcję serca. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

d2h7jo7
3.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 450 g mielonego mięsa,
  • 2 jajka,
  • 150 g sera,
  • 600 g ziemniaków,
  • pół dużego kalafiora,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • pół łyżeczki przyprawy curry,
  • sól i pieprz,
  • 70 g masła.
Przepis
  • Mięso mieszamy z jajkami, połową natki pietruszki, 50 g drobno startego sera oraz szczyptą soli i pieprzu. Formujemy małe klopsiki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy 15 min. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy 3 min. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego klopsiki, ziemniaki, cebulę i czosnek, odsączony kalafior, pozostałą natkę pietruszki i starty ser, a następnie mieszamy.
  • Masło kroimy w kawałeczki i wkładamy w różnych miejscach zapiekanki. Pieczemy przez 30 min.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami i kalafiorem. Palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
Więcej tematów
d2h7jo7