Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem
Przepyszna propozycja na kolację dla całej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z piersią kurczaka, pieczarkami i papryką. Przepis jest banalnie prosty i szybki, a wszystkie składniki znajdziecie w najbliższym sklepie. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso i pieczarki pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do mięs i obsmaż w garnku. By wzbogacić smak potrawy, dodaj także pokrojony boczek.
- Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, wrzuć do garnka i chwilę smaż. Dodaj śmietanę i wszystko zagotuj.
- Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, delikatnie ugniatając tak, aby wszystkie składniki dobrze do siebie przylegały. Posyp żółtym serem.
- Przykryj i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę, aby ser się zapiekł. Można dodać paprykę oprószoną ziołami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl