Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem. Szybki i tani obiad
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i warzywami. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 1 podwójny filet z kurczaka
- ½ kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 4 ogórki kiszone
- 340 g kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 15 dag sera żółtego
- olej do smażenia
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
- 2 łyżki przyprawy gyros
- Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
- Mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą gyros, przekładamy do cebuli. Dodajemy, umyte obrane z nasion, pokrojone w małe paseczki papryki oraz pokrojone w pół plasterki ogórki i odlaną z zalewy kukurydzę.
- Gotowy farsz wykładamy na upieczone ziemniaki.
- Majonez łączymy z ketchupem i polewamy wierzch zapiekanki.
- Na koniec posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Chwilę zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze