Ziemniaki po nelsońsku. Bardzo łatwa i pyszna zapiekanka
Ziemniaki po nelsońsku to nic innego jak rodzaj zapiekanki z ziemniaków, jajek i cebuli. Na liście składników znajdziemy również żółty ser i pieczarki. Zapiekanka jest przepyszna. Każdy kto choć raz miał okazję jej spróbować, chętnie wraca do tego przepisu. Przekonajcie się sami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 4 cebule,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 0,5 kg pieczarek,
- 140 g tartego żółtego sera,
- 0,5 szkl. bulionu,
- szkl. śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz ziołowy.
- Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na maśle z solą i pieprzem ziołowym. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plastry, dodaj do cebuli, podsmażaj razem jeszcze chwilę.
- Ugotowane ziemniaki pokrój na plastry. Jajka obierz i również pokrój. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Na spodzie ułóż warstwę ziemniaków, następnie pieczarek z cebulą i jajek.
- Na to wyłóż kolejną warstwę ziemniaków, grzybów i jajek. Ostatnią warstwą mają być ziemniaki.
- Śmietanę wymieszaj z bulionem, mąką, dopraw solą i pieprzem. Wierzch posyp tartym serem.
- Tak przygotowanym sosem zalej ziemniaki. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 30 min.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze