Ziemniaki po nelsońsku. Bardzo łatwa i pyszna zapiekanka

Ziemniaki po nelsońsku to nic innego jak rodzaj zapiekanki z ziemniaków, jajek i cebuli. Na liście składników znajdziemy również żółty ser i pieczarki. Zapiekanka jest przepyszna. Każdy kto choć raz miał okazję jej spróbować, chętnie wraca do tego przepisu. Przekonajcie się sami.

Ziemniaki po nelsońsku. Bardzo łatwa i pyszna zapiekankaZiemniaki po nelsońsku. Bardzo łatwa i pyszna zapiekanka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 140 g tartego żółtego sera,
  • 0,5 szkl. bulionu,
  • szkl. śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz ziołowy.

Przepis

  • Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na maśle z solą i pieprzem ziołowym. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plastry, dodaj do cebuli, podsmażaj razem jeszcze chwilę.
  • Ugotowane ziemniaki pokrój na plastry. Jajka obierz i również pokrój. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Na spodzie ułóż warstwę ziemniaków, następnie pieczarek z cebulą i jajek.
  • Na to wyłóż kolejną warstwę ziemniaków, grzybów i jajek. Ostatnią warstwą mają być ziemniaki.
  • Śmietanę wymieszaj z bulionem, mąką, dopraw solą i pieprzem. Wierzch posyp tartym serem.
  • Tak przygotowanym sosem zalej ziemniaki. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 30 min.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm