Trwa ładowanie...
d1147vw
24-02-2022 10:42

Ziemniaki po nelsońsku. Bardzo łatwa i pyszna zapiekanka

Przepis

Ziemniaki po nelsońsku to nic innego jak rodzaj zapiekanki z ziemniaków, jajek i cebuli. Na liście składników znajdziemy również żółty ser i pieczarki. Zapiekanka jest przepyszna. Każdy kto choć raz miał okazję jej spróbować, chętnie wraca do tego przepisu. Przekonajcie się sami.

d1147vw
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 140 g tartego żółtego sera,
  • 0,5 szkl. bulionu,
  • szkl. śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz ziołowy.
Przepis
  • Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na maśle z solą i pieprzem ziołowym. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plastry, dodaj do cebuli, podsmażaj razem jeszcze chwilę.
  • Ugotowane ziemniaki pokrój na plastry. Jajka obierz i również pokrój. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Na spodzie ułóż warstwę ziemniaków, następnie pieczarek z cebulą i jajek.
  • Na to wyłóż kolejną warstwę ziemniaków, grzybów i jajek. Ostatnią warstwą mają być ziemniaki.
  • Śmietanę wymieszaj z bulionem, mąką, dopraw solą i pieprzem. Wierzch posyp tartym serem.
  • Tak przygotowanym sosem zalej ziemniaki. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 30 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ziemniaki po nelsońsku. Bardzo łatwa i pyszna zapiekanka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1147vw
d1147vw
d1147vw
d1147vw
Więcej tematów
d1147vw