Trwa ładowanie...
d1uq0gi
d1uq0gi

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynka parmeńską

Przepis
4.1
(17 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 200 g mrożonych brokułów
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 g żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na cienkie plastry. Na głębokiej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy śmietaną. Wkładamy plastry ziemniaków, mieszamy, oprószamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu aż śmietana się zagęści.

Zmrożone brokuły wrzucamy do wrzącej wody na na ok. 5 minut i odcedzamy.

Do wysmarowanej masłem lub olejem formy do zapiekania przekładamy masę ziemniaczaną i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Do zapiekanki wkładamy różyczki brokuła, porwane w palcach na mniejsze kawałki plastry szynki parmeńskiej, całość posypujemy startym serem.

Zapiekamy jeszcze 15 minut.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Share
d1uq0gi

d1uq0gi
d1uq0gi
d1uq0gi