Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynka parmeńską
Brokuły to niezwykle wartościowe warzywa. Ich wpływ na nasze zdrowie jest nie do przecenienia, dlatego warto jak najczęściej po nie sięgać. Doskonale nadają się do zapiekania, gotowania i smażenia. Na rodzinny obiad polecamy sycącą zapiekankę ziemniaczaną z brokułami i szynką parmeńską.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 200 g mrożonych brokułów
- 250 ml śmietany 30 proc.
- 100 g szynki parmeńskiej
- 100 g żółtego sera
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przepis
- Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na cienkie plastry. Na głębokiej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy śmietaną. Wkładamy plastry ziemniaków, mieszamy, oprószamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, aż śmietana się zagęści.
- Zmrożone brokuły wrzucamy do wrzącej wody na na ok. 5 minut i odcedzamy.
- Do wysmarowanej masłem lub olejem formy do zapiekania przekładamy masę ziemniaczaną i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
- Do zapiekanki wkładamy różyczki brokuła, porwane w palcach na mniejsze kawałki plastry szynki parmeńskiej, całość posypujemy startym serem.
- Zapiekamy jeszcze 15 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl