Wytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami. Smacznie i z pomysłem
Marchewkowy sernik wydaje się być pomysłem na przekór tradycji. Ciasto jednak jest utrzymane w smakach i kolorach typowo wiosennych. Przepis pochodzi z bloga "Tanio szybko smacznie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 250 g zmielonego sera białego
- 300 g marchewek (wykorzystana Nordis marchew)
- 150 ml kremówki 36%
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 4 jajka
- szczypta kurkumy, sól, pieprz do smaku
Do podania:
- 150 g brokułów
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 6 średnich rzodkiewek
- 4 jajka przepiórcze (lub kurze) ugotowane na twardo
- pół pęczka szczypiorku
Tortownicę (25 cm średnicy) smarujemy masłem klarowanym. Z rolki ciasta francuskiego wykrawamy koło o wielkości dna tortownicy, a następnie prostokąty, którymi oblepiamy brzegi. Dno nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli na powierzchni podczas pieczenia ciasta pojawią się pęcherzyki, to przekłuwamy je widelcem. Robimy farsz: do wrzącej, osolonej wody wrzucamy marchewki i gotujemy ok. 9 minut. Studzimy i miksujemy na papkę dodając stopniowo śmietanę, ser biały i parmezan, jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą kurkumy. Jeśli doprawimy niedostatecznie ciasto będzie mdłe – należy o tym pamiętać. Ciasto wylewamy na ciasto francuskie i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (165 stopni termoobieg). Studzimy. Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy jedynie 4 minuty. Studzimy i osuszamy. Majonez mieszamy z chrzanem i smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Na grubych oczkach tarki ścieramy umyte rzodkiewki i kawałki brokuła. Rozkładamy ugotowane i przekrojone jajka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze