Trwa ładowanie...
d20v55a
08-05-2018 22:01

Wytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami. Smacznie i z pomysłem

Przepis

Marchewkowy sernik wydaje się być pomysłem na przekór tradycji. Ciasto jednak jest utrzymane w smakach i kolorach typowo wiosennych. Przepis pochodzi z bloga "Tanio szybko smacznie".

d20v55a
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Tanio szybko smacznie
Źródło: Tanio szybko smacznie
Składniki

Ciasto:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 250 g zmielonego sera białego
  • 300 g marchewek (wykorzystana Nordis marchew)
  • 150 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 jajka
  • szczypta kurkumy, sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • 150 g brokułów
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 6 średnich rzodkiewek
  • 4 jajka przepiórcze (lub kurze) ugotowane na twardo
  • pół pęczka szczypiorku
Przepis

Tortownicę (25 cm średnicy) smarujemy masłem klarowanym. Z rolki ciasta francuskiego wykrawamy koło o wielkości dna tortownicy, a następnie prostokąty, którymi oblepiamy brzegi. Dno nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli na powierzchni podczas pieczenia ciasta pojawią się pęcherzyki, to przekłuwamy je widelcem. Robimy farsz: do wrzącej, osolonej wody wrzucamy marchewki i gotujemy ok. 9 minut. Studzimy i miksujemy na papkę dodając stopniowo śmietanę, ser biały i parmezan, jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą kurkumy. Jeśli doprawimy niedostatecznie ciasto będzie mdłe – należy o tym pamiętać. Ciasto wylewamy na ciasto francuskie i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (165 stopni termoobieg). Studzimy. Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy jedynie 4 minuty. Studzimy i osuszamy. Majonez mieszamy z chrzanem i smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Na grubych oczkach tarki ścieramy umyte rzodkiewki i kawałki brokuła. Rozkładamy ugotowane i przekrojone jajka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wytrawny sernik marchewkowy z rzodkiewką i brokułami. Smacznie i z pomysłem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d20v55a
d20v55a
d20v55a
d20v55a
Więcej tematów
d20v55a

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj