Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
Warstwowe sałatki nie tylko pysznie smakują, ale przede wszystkim pięknie prezentują się na stole. Poniższą propozycję warto przygotować na przykład na świąteczne śniadanie. Co ważne, nie trzeba jej dodatkowo dosalać, bo oliwki, kapary i ogórki zapewnią idealny smak. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 400 ml majonezu dekoracyjnego,
- 100-150 g kaszy kuskus,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- puszka groszku konserwowego,
- 2 duże ogórki kiszone,
- 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
- 3 łyżki kapary,
- puszka cieciorki,
- 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego,
- ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy,
- suszona papryczka chili świeżo mielona.
- zielona pietruszka.
Do szerokiej szklanej misy na sałatki (najlepsza będzie taka, gdzie średnica dna i góry będzie taka sama) wsypujemy kuskus, zalewamy przegotowaną, gorącą wodą (ok. 0,5 cm ponad kaszę). Kuskus powinien wchłonąć całą wodę, nie mieszamy. Kuskus pozostawiamy do przestygnięcia, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na kuskus, warstwami nakładamy kolejno: kukurydzę wymieszaną z 200 ml majonezu, wierzch doprawiamy papryczką chili. Następnie dodajemy warstwę groszku. Kolejno ogórki pokrojone w kostkę wymieszane z 2 łyżkami kaparami i oliwkami, które również zostały pokrojone na mniejsze kawałki, a na to wszystko nakładamy cieciorkę. Pomidory suszone kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy tylko po obwodzie. Całość wykańczamy ozdobnie majonezem i zieloną pietruszką. Dla wyostrzenia i podkreślenia smaku, na sam koniec dodajemy ziarenka marynowanego pieprzu zielonego oraz kapary.
Zobacz także: pieczone pierogi ze słodką kapustą do barszczyku
src="https://d.wpimg.pl/704484834-1732758198/moniki-smakolyki.jpg"/>
Polecamy wideo: marokańska sałatka z marchewki
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze