Truskawkowe joconde
Joconde to deser ukryty w biszkopcie z fantazyjnym wzorem. Wbrew pozorom nie jest taki trudny do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy gości. Z dodatkiem truskawek będzie smakować wyśmienicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-3 |
Okazja: |
Masa dekoracyjna do biszkoptu:
90 g masła
90 g cukru pudru
90 g mąki (jeśli nie używamy kakao, dodajemy 1 łyżkę mąki więcej!)
1 białko
barwnik spożywczy lub 1 łyżka kakao
Biszkopt:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/3 szklanki wody
Mus truskawkowy:
1 i 1/2 szklanki truskawek zmiksowanych na puree (świeże lub mrożone)
1/4 szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny
Krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki
- truskawki do dekoracji
Zaczynamy od masy dekoracyjnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy białko, a następnie mąkę przesianą z kakao (lub barwnik). Miksujemy do uzyskania jednolitej pasty. Napełniamy nią rękaw cukierniczy i wyciskamy wzory na wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową dużą blachę. Masa jest gęsta i wyciskanie może nie być łatwe – nie należy jej rozrzedzać. Blaszkę z wyciśniętymi wzorami wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zabieramy się za biszkopt: białka ubijamy z cukrem na gęstą pianę. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę, wodę i delikatnie mieszamy na gładką masę. Nakładamy ją na nasz wzorek, tak, aby całkowicie go przykryła. Pieczemy ok. 10-14 minut lub nieco dłużej – biszkopt powinien być lekko złoty, można też sprawdzić go patyczkiem. Wyjmujemy go z piekarnika, chwilkę studzimy i jeszcze ciepły odwracamy na drugą stronę, kładąc go na ściereczce papierem do góry. Delikatnie odrywamy papier.
Jeszcze ciepły biszkopt kroimy: najpierw odcinamy 1 cm z każdego brzegu (tam biszkopt jest zazwyczaj bardziej wypieczony i przez to sztywny), a następnie wzdłuż krótszego boku wycinamy 4 równej szerokości paski – to będą ścianki deserów. Z pozostałej połowy wycinamy szklanką kółka na spody. Każdy spód owijamy "kołnierzem" z potrójnie złożonej folii aluminiowej, jak widać na zdjęciu.
Wewnątrz kołnierza formujemy ściankę z wyciętego paska – przycinamy go do odpowiedniej długości i dociskamy do siebie końce (mogą na siebie lekko zachodzić).
Truskawki miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy ją do rozpuszczenia (ale nie zagotowując!) i mieszamy najpierw z jedną łyżką puree, a następnie z jego resztą. Kiedy mus zacznie tężeć, wlewamy go do naszych biszkoptowych foremek.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Stopniowo dolewamy śmietankę, miksując do powstania jednolitego, sztywnego kremu. Nakładamy krem na zastygnięty mus, tak, aby całkowicie wypełnić biszkopt. Część kremu zostanie do dekoracji.
Entremet wstawiamy na pół godziny do lodówki, a po wyjęciu ostrożnie zdejmujemy kołnierze. Wierzch smarujemy kremem i wyrównujemy powierzchnię nożem. Możemy zrobić jeszcze dekorację wyciskaną rękawem cukierniczym i dodać truskawki.
Zobacz także: pyszne i proste ciasto jogurtowe z malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze