Świąteczny przekładaniec, czyli mój Miodownik Pszczelowolski
Korzenne ciasto z orzechami z dużą ilością miodu to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Wypróbujcie ten przepis, zapewniam, ze ciacho zniknie do ostatniego okruszka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Miód rozpuścić, utrzeć z żółtkami, cukrem oraz z rozpuszczonym masłem. Do rozcieranej masy dodać sodę oczyszczoną, korzenie oraz śmietanę. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i wmieszać w ciasto. Ciasto, które powinno być niezbyt gęste - tak, aby się lało przełożyć na blachę i piec ok godziny w temp. 180 st.
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze