Trwa ładowanie...
d281es1
05-02-2019 09:25

Śniadaniowy chlebek bananowy. Prosty przepis krok po kroku

Przepis

"Chlebek bananowy dobrze sprawdzi się w roli ciasta-deseru. Wbrew nazwie bowiem wypiek z tego przepisu jest takim właśnie czymś pomiędzy pieczywem a ciastem – zapewniam jednocześnie, że jest naprawdę pyszny, szybki i niesamowicie wprost aromatyczny" - czytamy na blogu "Kuchenny Kredens".

d281es1
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Okazja:
kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 280 g mąki (2 czubate szkl)
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 4 dojrzałe banany
  • 85 ml maślanki (jeśli jej akurat nie mamy, wykorzystać mleko zmieszane z 2 łyżeczkami soku z cytryny)
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon, kawałki czekolady itd.
Przepis
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Dojrzałe banany (najlepiej takie, na których pojawiły się już brązowe kropki) widelcem rozgnieść na papkę.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia/sodą i dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać.
  • Do masy dodać ok. 2 garści dowolnych "wypełniaczy" jak posiekane orzechy, suszone owoce, nasiona.
  • Smak możemy również wzbogacić dodając 1-2 łyżeczki cynamonu lub kakao. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta.
  • Gotowe ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Piec ok. 1 godziny "do suchego patyczka"

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Śniadaniowy chlebek bananowy. Prosty przepis krok po kroku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d281es1
d281es1
d281es1
d281es1
Więcej tematów
d281es1