Trwa ładowanie...
d226rij
07-05-2018 07:16

Wieniec na zakwasie z białym makiem i migdałami. Idealny na śniadanie

Przepis

Puszysty i delikatny wieniec z ciasta na zakwasie. Świetnie smakuje solo, z konfiturą lub twarożkiem. Przepis poleca autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d226rij
4.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Zakwas pszenny metoda trójfazowa
I faza

  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 50 g mąki pszennej bio
  • 50 g mleka
  • mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc

II faza

  • ciasto z I fazy + 50 g mąki + 45 g mleka
  • mieszamy i odstawiamy w temperaturze 25 stopni na 5 godzin

III faza

  • ciasto z II fazy + 30 g mąki + 50 g mleka
  • mieszamy i odstawiamy na kolejne 5 godzin

ciasto:

  • całość pszennego ciasta zakwaszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Przepis

Wszystkie składniki zagniatamy, aż utworzy się gładkie ciasto odstające od ręki i miski (ja użyłam miksera) a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Ciasto po tym czasie powinno urosnąć dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek. Z wałków pleciemy warkocz, a jego końce łączymy tworząc wieniec.
Układamy go na blasze, przykrywamy folią posmarowaną tłuszczem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 60 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wieniec smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem i płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut do zbrązowienia ciasta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wieniec na zakwasie z białym makiem i migdałami. Idealny na śniadanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj