Trwa ładowanie...
daljocc
07-05-2018 07:16

Wieniec na zakwasie z białym makiem i migdałami. Idealny na śniadanie

Przepis

Puszysty i delikatny wieniec z ciasta na zakwasie. Świetnie smakuje solo, z konfiturą lub twarożkiem. Przepis poleca autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

daljocc
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Zakwas pszenny metoda trójfazowa
I faza

  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 50 g mąki pszennej bio
  • 50 g mleka
  • mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc

II faza

  • ciasto z I fazy + 50 g mąki + 45 g mleka
  • mieszamy i odstawiamy w temperaturze 25 stopni na 5 godzin

III faza

  • ciasto z II fazy + 30 g mąki + 50 g mleka
  • mieszamy i odstawiamy na kolejne 5 godzin

ciasto:

  • całość pszennego ciasta zakwaszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Przepis

Wszystkie składniki zagniatamy, aż utworzy się gładkie ciasto odstające od ręki i miski (ja użyłam miksera) a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Ciasto po tym czasie powinno urosnąć dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek. Z wałków pleciemy warkocz, a jego końce łączymy tworząc wieniec.
Układamy go na blasze, przykrywamy folią posmarowaną tłuszczem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 60 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wieniec smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem i płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut do zbrązowienia ciasta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wieniec na zakwasie z białym makiem i migdałami. Idealny na śniadanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daljocc
daljocc
daljocc
daljocc
Więcej tematów
daljocc