Wieniec na zakwasie z białym makiem i migdałami. Idealny na śniadanie
Puszysty i delikatny wieniec z ciasta na zakwasie. Świetnie smakuje solo, z konfiturą lub twarożkiem. Przepis poleca autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Zakwas pszenny metoda trójfazowa
I faza
- 1 łyżka zakwasu żytniego
- 50 g mąki pszennej bio
- 50 g mleka
- mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc
II faza
- ciasto z I fazy + 50 g mąki + 45 g mleka
- mieszamy i odstawiamy w temperaturze 25 stopni na 5 godzin
III faza
- ciasto z II fazy + 30 g mąki + 50 g mleka
- mieszamy i odstawiamy na kolejne 5 godzin
ciasto:
- całość pszennego ciasta zakwaszonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki zagniatamy, aż utworzy się gładkie ciasto odstające od ręki i miski (ja użyłam miksera) a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Ciasto po tym czasie powinno urosnąć dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek. Z wałków pleciemy warkocz, a jego końce łączymy tworząc wieniec.
Układamy go na blasze, przykrywamy folią posmarowaną tłuszczem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 60 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wieniec smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem i płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut do zbrązowienia ciasta.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze