Trwa ładowanie...
d2f6lve
01-03-2021 08:10

Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego

Przepis

Kto z nas nie lubi zjeść jeszcze gorącego chleba z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem? Do tego odrobina masła i można znaleźć się w kulinarnym niebie. Dlatego serdecznie zapraszam Cię do zrobienia tego pysznego i dziecinnie łatwego chleba. Ten przepis jest najpopularniejszą recepturą na moim blogu. Dlatego zdecydowałam się go umieścić również w książce. A jeśli jakimś cudem nie zdołasz zjeść całego bochenka, to nie martwe się. W tej książce jest cały rozdział z inspiracjami na wykorzystanie nadmiarowego chleba.

d2f6lve
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Anna Lesz
Źródło: Anna Lesz
Składniki
  • 750 g mąki pszennej typ 650
  • 2 szkl. ciepłej (nie gorącej) wody
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • pół łyżeczki cukru lub miodu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina wody lub mleka do posmarowania chleba
  • mąka lub mak po pospania bochenka
Przepis
  • Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 8 godzin do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rękoma zagnieć je w misce, w której leżakowało.
  • Następnie odstaw naczynie z ciastem chlebowym na blat kuchenny na 20-30 minut.
  • W międzyczasie włóż do piekarnika naczynie żaroodporne z pokrywką i włącz grzanie góra-dół na 220 st. C.
  • Ciasto uformuj w kształt chleba i włóż je do gorącego naczynia żaroodpornego (uważaj, gorące!), posmaruj mlekiem, posyp mąką i szybko przykryj pokrywką. Piecz przez ok. 35 minut w 220 st. C.
  • Po tym czasie zdejmij pokrywkę z chleba i zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz przez 20-25 minut.
  • Następnie wyjmij naczynie z piekarnika, ostrożnie je odwróć, aby chleb z niego "wypadł". Bochenek odstaw na kratkę do wystygnięcia.

Rada: nie smaruj niczym naczynia żaroodpornego przed włożeniem do niego ciasta chlebowego. Nie ma takiej potrzeby, ponieważ pochleb i tak się do niego nie przyklei. Bardzo ważne jest, aby naczynie było z pokrywką.

Przepis pochodzi z książki Anny Lesz "Bez marnowania. Kuchnia zero waste"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
Więcej tematów
d2f6lve

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj