Nie wyrzucaj dojrzałych bananów. Wiemy, co z nich zrobić

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Zbyt dojrzałe banany to odwieczny problem w wielu polskich domach. Czarna lub brązowa skórka pokrywająca z dnia na dzień nasze ulubione owoce powoduje, że nie mamy ochoty ich jeść. Przejrzałe banany można jednak z powodzeniem wykorzystać w wielu smacznych i łatwych w przygotowaniu przepisach. Gwarantujemy, że gdy poznacie nasze kulinarne inspiracje, skończycie z wyrzucaniem czarnych bananów.

/ 6Lody bananowe

Obraz
© 123RF

Domowej roboty lody bananowe to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów w kuchni. Wystarczy, że grubo pokrojone banany włożymy do zamrażarki na kilka godzin, po czym je zblendujemy. Smak tych puszystych lodów możemy wzbogacić łącząc z dodatkowymi składnikami np. innymi owocami lub masłem orzechowym.

/ 6Bananowa granola

Obraz
© 123RF

Chrupiąca granola z dodatkiem miodu, orzechów i żurawiny to zdrowy i łatwy w przygotowaniu sposób na uratowanie przed wyrzuceniem przejrzałych bananów. Pożywne śniadanie składające się z granoli z mlekiem lub jogurtem to pomysł zarówno dla dbających o linię, jak i tych, którzy nie mają czasu na przygotowywanie śniadań o poranku.

/ 6Naleśniki bananowe

Obraz
© 123RF

Puszyste i słodkie naleśniki bananowe mogą być nie tylko smaczną propozycją na obiad, ale także prostą w przygotowaniu alternatywą dla zapracowanych miłośników kulinarnych eksperymentów. Wystarczy, że do ciasta naleśnikowego dodamy zmiksowane dojrzałe banany. Tak przygotowany smakołyk możemy podawać np. z syropem klonowym, owocami lub jogurtem.

/ 6Ciasteczka bananowe

Obraz
© 123RF

Ciasteczka z bananów i płatków owsianych będą świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Mogą też być smaczną przekąską w ciągu dnia. Gdy dodamy do nich miód, orzechy lub rodzynki długo ich nie zapomnimy. Po prostu rozpływają się w ustach.

/ 6Masło bananowe

Obraz
© 123RF

Proste i szybkie w przygotowaniu masło bananowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników, tostów czy gofrów. Może zastąpić kupione w sklepie masło orzechowe lub nutellę. Wystarczy, że zwykłe masło połączymy z dojrzałymi bananami i dodamy do nich odrobinę cukru, cynamonu i laski wanilii.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu