Nie wyrzucaj dojrzałych bananów. Wiemy, co z nich zrobić

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Zbyt dojrzałe banany to odwieczny problem w wielu polskich domach. Czarna lub brązowa skórka pokrywająca z dnia na dzień nasze ulubione owoce powoduje, że nie mamy ochoty ich jeść. Przejrzałe banany można jednak z powodzeniem wykorzystać w wielu smacznych i łatwych w przygotowaniu przepisach. Gwarantujemy, że gdy poznacie nasze kulinarne inspiracje, skończycie z wyrzucaniem czarnych bananów.

/ 6Lody bananowe

Obraz
© 123RF

Domowej roboty lody bananowe to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów w kuchni. Wystarczy, że grubo pokrojone banany włożymy do zamrażarki na kilka godzin, po czym je zblendujemy. Smak tych puszystych lodów możemy wzbogacić łącząc z dodatkowymi składnikami np. innymi owocami lub masłem orzechowym.

/ 6Bananowa granola

Obraz
© 123RF

Chrupiąca granola z dodatkiem miodu, orzechów i żurawiny to zdrowy i łatwy w przygotowaniu sposób na uratowanie przed wyrzuceniem przejrzałych bananów. Pożywne śniadanie składające się z granoli z mlekiem lub jogurtem to pomysł zarówno dla dbających o linię, jak i tych, którzy nie mają czasu na przygotowywanie śniadań o poranku.

/ 6Naleśniki bananowe

Obraz
© 123RF

Puszyste i słodkie naleśniki bananowe mogą być nie tylko smaczną propozycją na obiad, ale także prostą w przygotowaniu alternatywą dla zapracowanych miłośników kulinarnych eksperymentów. Wystarczy, że do ciasta naleśnikowego dodamy zmiksowane dojrzałe banany. Tak przygotowany smakołyk możemy podawać np. z syropem klonowym, owocami lub jogurtem.

/ 6Ciasteczka bananowe

Obraz
© 123RF

Ciasteczka z bananów i płatków owsianych będą świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Mogą też być smaczną przekąską w ciągu dnia. Gdy dodamy do nich miód, orzechy lub rodzynki długo ich nie zapomnimy. Po prostu rozpływają się w ustach.

/ 6Masło bananowe

Obraz
© 123RF

Proste i szybkie w przygotowaniu masło bananowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników, tostów czy gofrów. Może zastąpić kupione w sklepie masło orzechowe lub nutellę. Wystarczy, że zwykłe masło połączymy z dojrzałymi bananami i dodamy do nich odrobinę cukru, cynamonu i laski wanilii.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd