Nie wyrzucaj dojrzałych bananów. Wiemy, co z nich zrobić

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Zbyt dojrzałe banany to odwieczny problem w wielu polskich domach. Czarna lub brązowa skórka pokrywająca z dnia na dzień nasze ulubione owoce powoduje, że nie mamy ochoty ich jeść. Przejrzałe banany można jednak z powodzeniem wykorzystać w wielu smacznych i łatwych w przygotowaniu przepisach. Gwarantujemy, że gdy poznacie nasze kulinarne inspiracje, skończycie z wyrzucaniem czarnych bananów.

/ 6Lody bananowe

Obraz
© 123RF

Domowej roboty lody bananowe to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów w kuchni. Wystarczy, że grubo pokrojone banany włożymy do zamrażarki na kilka godzin, po czym je zblendujemy. Smak tych puszystych lodów możemy wzbogacić łącząc z dodatkowymi składnikami np. innymi owocami lub masłem orzechowym.

/ 6Bananowa granola

Obraz
© 123RF

Chrupiąca granola z dodatkiem miodu, orzechów i żurawiny to zdrowy i łatwy w przygotowaniu sposób na uratowanie przed wyrzuceniem przejrzałych bananów. Pożywne śniadanie składające się z granoli z mlekiem lub jogurtem to pomysł zarówno dla dbających o linię, jak i tych, którzy nie mają czasu na przygotowywanie śniadań o poranku.

/ 6Naleśniki bananowe

Obraz
© 123RF

Puszyste i słodkie naleśniki bananowe mogą być nie tylko smaczną propozycją na obiad, ale także prostą w przygotowaniu alternatywą dla zapracowanych miłośników kulinarnych eksperymentów. Wystarczy, że do ciasta naleśnikowego dodamy zmiksowane dojrzałe banany. Tak przygotowany smakołyk możemy podawać np. z syropem klonowym, owocami lub jogurtem.

/ 6Ciasteczka bananowe

Obraz
© 123RF

Ciasteczka z bananów i płatków owsianych będą świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Mogą też być smaczną przekąską w ciągu dnia. Gdy dodamy do nich miód, orzechy lub rodzynki długo ich nie zapomnimy. Po prostu rozpływają się w ustach.

/ 6Masło bananowe

Obraz
© 123RF

Proste i szybkie w przygotowaniu masło bananowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników, tostów czy gofrów. Może zastąpić kupione w sklepie masło orzechowe lub nutellę. Wystarczy, że zwykłe masło połączymy z dojrzałymi bananami i dodamy do nich odrobinę cukru, cynamonu i laski wanilii.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce