Kulinarne inspiracje
Zbyt dojrzałe banany to odwieczny problem w wielu polskich domach. Czarna lub brązowa skórka pokrywająca z dnia na dzień nasze ulubione owoce powoduje, że nie mamy ochoty ich jeść. Przejrzałe banany można jednak z powodzeniem wykorzystać w wielu smacznych i łatwych w przygotowaniu przepisach. Gwarantujemy, że gdy poznacie nasze kulinarne inspiracje, skończycie z wyrzucaniem czarnych bananów.
Lody bananowe
Domowej roboty lody bananowe to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów w kuchni. Wystarczy, że grubo pokrojone banany włożymy do zamrażarki na kilka godzin, po czym je zblendujemy. Smak tych puszystych lodów możemy wzbogacić łącząc z dodatkowymi składnikami np. innymi owocami lub masłem orzechowym.
Bananowa granola
Chrupiąca granola z dodatkiem miodu, orzechów i żurawiny to zdrowy i łatwy w przygotowaniu sposób na uratowanie przed wyrzuceniem przejrzałych bananów. Pożywne śniadanie składające się z granoli z mlekiem lub jogurtem to pomysł zarówno dla dbających o linię, jak i tych, którzy nie mają czasu na przygotowywanie śniadań o poranku.
Naleśniki bananowe
Puszyste i słodkie naleśniki bananowe mogą być nie tylko smaczną propozycją na obiad, ale także prostą w przygotowaniu alternatywą dla zapracowanych miłośników kulinarnych eksperymentów. Wystarczy, że do ciasta naleśnikowego dodamy zmiksowane dojrzałe banany. Tak przygotowany smakołyk możemy podawać np. z syropem klonowym, owocami lub jogurtem.
Ciasteczka bananowe
Ciasteczka z bananów i płatków owsianych będą świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Mogą też być smaczną przekąską w ciągu dnia. Gdy dodamy do nich miód, orzechy lub rodzynki długo ich nie zapomnimy. Po prostu rozpływają się w ustach.
Masło bananowe
Proste i szybkie w przygotowaniu masło bananowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników, tostów czy gofrów. Może zastąpić kupione w sklepie masło orzechowe lub nutellę. Wystarczy, że zwykłe masło połączymy z dojrzałymi bananami i dodamy do nich odrobinę cukru, cynamonu i laski wanilii.