Nie wyrzucaj dojrzałych bananów. Wiemy, co z nich zrobić

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Zbyt dojrzałe banany to odwieczny problem w wielu polskich domach. Czarna lub brązowa skórka pokrywająca z dnia na dzień nasze ulubione owoce powoduje, że nie mamy ochoty ich jeść. Przejrzałe banany można jednak z powodzeniem wykorzystać w wielu smacznych i łatwych w przygotowaniu przepisach. Gwarantujemy, że gdy poznacie nasze kulinarne inspiracje, skończycie z wyrzucaniem czarnych bananów.

/ 6Lody bananowe

Obraz
© 123RF

Domowej roboty lody bananowe to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów w kuchni. Wystarczy, że grubo pokrojone banany włożymy do zamrażarki na kilka godzin, po czym je zblendujemy. Smak tych puszystych lodów możemy wzbogacić łącząc z dodatkowymi składnikami np. innymi owocami lub masłem orzechowym.

/ 6Bananowa granola

Obraz
© 123RF

Chrupiąca granola z dodatkiem miodu, orzechów i żurawiny to zdrowy i łatwy w przygotowaniu sposób na uratowanie przed wyrzuceniem przejrzałych bananów. Pożywne śniadanie składające się z granoli z mlekiem lub jogurtem to pomysł zarówno dla dbających o linię, jak i tych, którzy nie mają czasu na przygotowywanie śniadań o poranku.

/ 6Naleśniki bananowe

Obraz
© 123RF

Puszyste i słodkie naleśniki bananowe mogą być nie tylko smaczną propozycją na obiad, ale także prostą w przygotowaniu alternatywą dla zapracowanych miłośników kulinarnych eksperymentów. Wystarczy, że do ciasta naleśnikowego dodamy zmiksowane dojrzałe banany. Tak przygotowany smakołyk możemy podawać np. z syropem klonowym, owocami lub jogurtem.

/ 6Ciasteczka bananowe

Obraz
© 123RF

Ciasteczka z bananów i płatków owsianych będą świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. Mogą też być smaczną przekąską w ciągu dnia. Gdy dodamy do nich miód, orzechy lub rodzynki długo ich nie zapomnimy. Po prostu rozpływają się w ustach.

/ 6Masło bananowe

Obraz
© 123RF

Proste i szybkie w przygotowaniu masło bananowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników, tostów czy gofrów. Może zastąpić kupione w sklepie masło orzechowe lub nutellę. Wystarczy, że zwykłe masło połączymy z dojrzałymi bananami i dodamy do nich odrobinę cukru, cynamonu i laski wanilii.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości