Chlebek bananowy. Idealny na śniadanie - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Podziel się

Chlebek bananowy to tradycyjny amerykański specjał. Jest prosty w przygotowaniu i, co ważne, bardzo smaczny. Dzięki zawartości orzechów włoskich przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Można jeść go solo lub z masłem orzechowym i śliwkowymi powidłami. Z tego ciasta można zrobić również muffinki bananowe.

Składniki
  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • 4 dojrzałe banany,
  • 8 łyżek śmietany lub gęstego jogurtu,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • cukier puder do posypania.
Przepis

Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj śmietanę i rozgniecione widelcem banany. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i tępą stroną noża zeskrob nasionka. Dodaj je do pozostałych składników. Cały czas mieszając, partiami wsypuj przesianą mąkę z sodą. Na koniec wsyp posiekane orzechy. Wymieszaj masę łyżką. Dwie keksówki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 40 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Zobacz wideo: Drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne