Chlebek bananowy. Idealny na śniadanie
Chlebek bananowy to tradycyjny amerykański specjał. Jest prosty w przygotowaniu i, co ważne, bardzo smaczny. Dzięki zawartości orzechów włoskich przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Można jeść go solo lub z masłem orzechowym i śliwkowymi powidłami. Z tego ciasta można zrobić również muffinki bananowe.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 250 g masła,
- 4 jajka,
- 4 dojrzałe banany,
- 8 łyżek śmietany lub gęstego jogurtu,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 1 laska wanilii,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki sody,
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- cukier puder do posypania.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj śmietanę i rozgniecione widelcem banany. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i tępą stroną noża zeskrob nasionka. Dodaj je do pozostałych składników. Cały czas mieszając, partiami wsypuj przesianą mąkę z sodą. Na koniec wsyp posiekane orzechy. Wymieszaj masę łyżką. Dwie keksówki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 40 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo: Drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze