Trwa ładowanie...
d4fvu5j
d4fvu5j

Chleb razowy

Przepis

Chleb razowy już od setek lat gości na polskich stołach jako pyszny pomysł na śniadanie i dodatek do zup czy sosów. Sprawdza się także podczas Wielkanocy. Przepis jest prosty, więc możesz upiec go dla swoich najbliższych.

1.0
(1 głos)
Oceń:
d4fvu5j
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2-6

Okazja:
Składniki
  • 1 kg mąki razowej pszennej
  • 0,5 l wody lub serwatki
  • 3 dkg drożdży
  • 2 dkg cukru
  • 1 dkg soli
  • 1 łyżka miodu
Przepis

Zrobić zaczyn, drożdże, cukier, miód, trochę wody, trochę mąki. Odstawic do wyrośnięcia. Wyrobiony zaczyn dodać do mąki, dodać wodę i odstawić do wyrośnięcia.

Dodać sól i jeszcze raz wyrobić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć. Włożyć do foremki i poczekać, aż podrośnie w ciepłym miejscu. Piec w temp 180 st C okolo 1,5 godziny.

Przepis dodał użytkownik teresa-kr

d4fvu5j
Chleb razowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d4fvu5j
d4fvu5j

d4fvu5j
d4fvu5j
d4fvu5j