Chleb razowy
Chleb razowy już od setek lat gości na polskich stołach jako pyszny pomysł na śniadanie i dodatek do zup czy sosów. Sprawdza się także podczas Wielkanocy. Przepis jest prosty, więc możesz upiec go dla swoich najbliższych.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2-6 |
Okazja: |
- 1 kg mąki razowej pszennej
- 0,5 l wody lub serwatki
- 3 dkg drożdży
- 2 dkg cukru
- 1 dkg soli
- 1 łyżka miodu
Zrobić zaczyn, drożdże, cukier, miód, trochę wody, trochę mąki. Odstawic do wyrośnięcia. Wyrobiony zaczyn dodać do mąki, dodać wodę i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać sól i jeszcze raz wyrobić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć. Włożyć do foremki i poczekać, aż podrośnie w ciepłym miejscu. Piec w temp 180 st C okolo 1,5 godziny.
Przepis dodał użytkownik teresa-kr
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze