Trwa ładowanie...
d2fz0na
d2fz0na

Irlandzki chleb sodowy

Przepis

Prosty przepis na pyszny chlebek. Odkąd go spróbowałam, już nie kupuję gotowego pieczywa. Serdecznie polecam.

3.7
(6 głosów)
Oceń:
d2fz0na
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Irlandzki chleb sodowy
Shutterstock
Irlandzki chleb sodowy
Składniki
  • 510 g mąki pszennej razowej,
  • 170 g mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2,5 szklanki maślanki,
  • 1 jajko.
Przepis

Oba rodzaje mąki,cukier,sól miksujemy z masłem przez 10 minut. Dodajemy maślankę i miksujemy. Masę przekładamy do foremki wcześniej przygotowanej. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy mąką razową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 minut.

Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny

Irlandzki chleb sodowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2fz0na

Podziel się opinią

1
Share
d2fz0na
d2fz0na

d2fz0na
d2fz0na
d2fz0na