Nie tylko włoskie czy laskowe. Orzechowe szaleństwo

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 8Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Bakalie to nieodłączny element świątecznego gotowania. Pojawiają się w wielu przepisach - zarówno na desery, jak i dania wytrawne. Zawarte w mieszance produkty to bogactwo smaku i składników odżywczych.

Na szczególną uwagę zasługują wśród nich orzechy, uważane na super food. Choć zawierają sporo tłuszczu i są kaloryczne, niewielką porcję tych smakowitych nasion warto jeść codziennie, bo mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B i witaminy E pozytywnie wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Dostarczają też cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, sód).

Ze względu na dużą ilość białka, orzechy są też bardzo ważnym elementem w diecie wegetarian. W polskiej kuchni najczęściej sięgamy po rodzime gatunki - orzechy włoskie lub laskowe, które różnią się nie tylko smakiem, ale i właściwościami. Warto też przyjrzeć się innym orzechom, mniej popularnym w naszym kraju.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Orzechy włoskie

Obraz
© Shutterstock.com

Zawierają ogromną ilość wartościowego, doskonale przyswajalnego białka. Spośród innych orzechów wyróżniają się również bardzo wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie są też bogatym źródłem witaminy B6. Są polecane osobom, które nie jedzą na co dzień mięsa, a także kobietom w ciąży, bo zawierają mnóstwo kwasu foliowego, potrzebnego do prawidłowego rozwoju dziecka.

/ 8Orzechy laskowe

Obraz
© Pixabay.com

Rosnące na leszczynach orzechy są bardzo kaloryczne (640 kcal w 100 gramach), ale również wyjątkowo zdrowe. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu. Są również bogate w witaminę E i kwas foliowy. Najlepiej zjadać garść orzechów laskowych dziennie.

/ 8Pistacje

Obraz
© flickr.com

Ponad 20 proc. masy orzeszka pistacjowego to białko! Pistacje zawierają również beta-karoten, witaminy z grupy B, potas i wiele innych substancji. Warto kupować pistacje, które nie są prażone. Takie są o wiele zdrowsze. Pamiętajmy również, że solone orzeszki nie są już tak zdrową przekąską. Ze względu na obecność sporej dawki sodu, sprzyjają zatrzymywaniu wody w organizmie i wzrostowi wagi.

/ 8Orzechy nerkowca

Obraz
© Shutterstock.com

Delikatne i wyglądające lekko woskowo orzechy nerkowca są bardzo smaczne. Żaden inny orzech nie jest tak subtelny w smaku i konsystencji. Nerkowce zawierają dużo białka, magnezu, fosforu, cynku i żelaza (najwięcej ze wszystkich orzechów). Je się je nie tylko na surowo czy w deserach, ale również w potrawach mięsnych czy warzywnych smażonych w woku w krajach azjatyckich.

/ 8Orzechy pekan

Obraz
© 123RF

Orzechy pekan są podobne do włoskich, ale mają znacznie słodszy smak. Są bardzo kaloryczne, bo zawierają prawie 80 proc. tłuszczu! Tak jak inne orzechy, pekany mają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też sporo wielonienasyconych. Są bogatym źródłem cynku. Używa ich się podobnie jak włoskich. Zmielone lub pokruszone idealnie nadają się do ciast, kremów, nadając im delikatny korzenny smak. Całe orzechy wykorzystywane są do dekoracji lub jako przekąska.

/ 8Orzechy brazylijskie

Obraz
© Shutterstock.com

Tym, co już na pierwszy rzut oka wyróżnia rosnące w puszczy nad Amazonką orzechy brazylijskie, jest cena. Choć w ostatnim czasie stała się bardziej przystępna, nadal trzeba za nie sporo zapłacić. Od czasu do czasu warto to jednak zrobić. Orzechy brazylijskie są idealną przekąską dla mężczyzn – zawierają bowiem selen, potrzebny do prawidłowego funkcjonowania męskiego układu płciowego. Do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na selen wystarczy jeden orzech. Najczęściej jemy się je na surowo, ale w Brazylii czy Kolumbii robi się z nich np. masło.

/ 8Orzeszki ziemne

Obraz
© 123RF

Fistaszki różnią się od innych orzechów, bo nie rosną na drzewach, ale pod ziemią. Są spokrewnione z fasolą czy grochem i świeże smakują bardzo podobnie do tych warzyw. Ich smak wydobywa się poprzez prażenie. Wyróżniają się rekordową ilością witaminy B 3, są też bogate w witaminę E i kwas foliowy. Lepiej unikać orzeszków ziemnych prażonych i solonych, a kupować naturalne w łupinach. Wytłoczony z nich olej świetnie nadaje się do smażenia, a przygotowywane z nich masło orzechowe jest znanym przysmakiem.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca