Nie tylko włoskie czy laskowe. Orzechowe szaleństwo
Warto wiedzieć
Na szczególną uwagę zasługują wśród nich orzechy, uważane na super food. Choć zawierają sporo tłuszczu i są kaloryczne, niewielką porcję tych smakowitych nasion warto jeść codziennie, bo mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B i witaminy E pozytywnie wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Dostarczają też cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, sód).
Ze względu na dużą ilość białka, orzechy są też bardzo ważnym elementem w diecie wegetarian. W polskiej kuchni najczęściej sięgamy po rodzime gatunki - orzechy włoskie lub laskowe, które różnią się nie tylko smakiem, ale i właściwościami. Warto też przyjrzeć się innym orzechom, mniej popularnym w naszym kraju.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl