Trwa ładowanie...
d226rij

Chleb

123
Źródło: 123

Prawdopodobnie większość z nas nie wyobraża sobie życia bez chleba. Jemy go niemal każdego dnia. Chleb w naszej kulturze ma także ważne znaczenie symboliczne.

W naszej kulturze chleb jest jednym z podstawowych produktów. Kiedyś gospodynie domowe wypiekały go w specjalnych piecach, dziś zdecydowanie częściej kupujemy chleb w piekarniach. Jaki jest chleb idealny? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ różnorodność tego wypieku jest naprawdę duża. Już w czasach starożytnych znano 50 sposobów na przyrządzenie chleba.

Gatunki chleba – "jasny" i "ciemny"
Gdy wchodzimy do piekarni, możemy zobaczyć ogromne półki wypełnione wieloma rodzajami i gatunkami chleba. Czym one się tak naprawdę od siebie różnią? Przede wszystkim znamy popularne rozróżnienie na chleb "jasny" i "ciemny". W powszechnej opinii uważa się, ze ten pierwszy jest niezdrowy i nie ma wielu wartości odżywczych. Niestety, nie jest to takie proste. Wszystko bowiem zależy od tego, w jaki sposób nasz chleb został wyprodukowany.

W piekarniach często widzimy chleby razowe. Oznacza to, że pieczywo zostało zrobione z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej. Do wypiekania takiego chleba musi być używana mąka razowa, czyli taka, która została zmielona tylko raz. Dzięki temu nasz chleb jest ciemniejszy i zawiera więcej otrębów.

Popularny chleb "jasny" wytwarza się z oczyszczonej białej mąki. Dzięki temu nasze pieczywo jest bardzo puszyste, delikatne oraz miękkie. Niestety taki chleb nie będzie miał wielu wartości odżywczych.

Chleb pszenny, żytni, orkiszowy
Chleby rozróżnia się ze względu na to, z jakiego rodzaju mąki zostały wypieczone. Z mąki pszennej wypieka się popularne kajzerki oraz codzienne chleby śniadaniowe. Ten rodzaj mąki może być także wykorzystywany do wypiekania chlebów razowych. Wtedy jednak nasze pieczywo nie będzie tak miękkie i delikatne. W ostatnim czasie popularnością cieszy się także bogaty w błonnik chleb żytni. Dużą zawartością błonnika, minerałów oraz witamin charakteryzuje się natomiast chleb orkiszowy. Czasami możemy zaopatrzyć się w chleb zrobiony z mąki kukurydzianej, jaglanej lub gryczanej.

Nasze pieczywo może być pieczony na zakwasie lub z dodatkiem drożdży. Ten drugi zazwyczaj jest sporo tańszy, jednak chleb pieczony na zakwasie dłużej zachowa świeżość.

Przepisy

d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj