Chleb
Prawdopodobnie większość z nas nie wyobraża sobie życia bez chleba. Jemy go niemal każdego dnia. Chleb w naszej kulturze ma także ważne znaczenie symboliczne.
W naszej kulturze chleb jest jednym z podstawowych produktów. Kiedyś gospodynie domowe wypiekały go w specjalnych piecach, dziś zdecydowanie częściej kupujemy chleb w piekarniach. Jaki jest chleb idealny? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ różnorodność tego wypieku jest naprawdę duża. Już w czasach starożytnych znano 50 sposobów na przyrządzenie chleba.
Gatunki chleba – "jasny" i "ciemny"
Gdy wchodzimy do piekarni, możemy zobaczyć ogromne półki wypełnione wieloma rodzajami i gatunkami chleba. Czym one się tak naprawdę od siebie różnią? Przede wszystkim znamy popularne rozróżnienie na chleb "jasny" i "ciemny". W powszechnej opinii uważa się, ze ten pierwszy jest niezdrowy i nie ma wielu wartości odżywczych. Niestety, nie jest to takie proste. Wszystko bowiem zależy od tego, w jaki sposób nasz chleb został wyprodukowany.
W piekarniach często widzimy chleby razowe. Oznacza to, że pieczywo zostało zrobione z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej. Do wypiekania takiego chleba musi być używana mąka razowa, czyli taka, która została zmielona tylko raz. Dzięki temu nasz chleb jest ciemniejszy i zawiera więcej otrębów.
Popularny chleb "jasny" wytwarza się z oczyszczonej białej mąki. Dzięki temu nasze pieczywo jest bardzo puszyste, delikatne oraz miękkie. Niestety taki chleb nie będzie miał wielu wartości odżywczych.
Chleb pszenny, żytni, orkiszowy
Chleby rozróżnia się ze względu na to, z jakiego rodzaju mąki zostały wypieczone. Z mąki pszennej wypieka się popularne kajzerki oraz codzienne chleby śniadaniowe. Ten rodzaj mąki może być także wykorzystywany do wypiekania chlebów razowych. Wtedy jednak nasze pieczywo nie będzie tak miękkie i delikatne. W ostatnim czasie popularnością cieszy się także bogaty w błonnik chleb żytni. Dużą zawartością błonnika, minerałów oraz witamin charakteryzuje się natomiast chleb orkiszowy. Czasami możemy zaopatrzyć się w chleb zrobiony z mąki kukurydzianej, jaglanej lub gryczanej.
Nasze pieczywo może być pieczony na zakwasie lub z dodatkiem drożdży. Ten drugi zazwyczaj jest sporo tańszy, jednak chleb pieczony na zakwasie dłużej zachowa świeżość.