Sernik z mango i kajmakiem
Sernik mango z żelką mango i kajmakiem. Jest bardzo mokry, owocowy i pyszny. Ślicznie wygląda na talerzu, więc zaskoczy gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 kg sera twarogowego
- 7 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- pół kostki masła
- 1 laska wanilii
- opakowanie budyniu (u mnie waniliowy)
- szczypta soli
- puszka kajmaku (mała)
- 2 owoce mango dojrzałe
- 3 łyżeczki żelatyny
Piekarnik włączamy na 175 stopni, grzanie góra-dół. Tortownicę 24 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ziarna wanilii wyciągnięte z laski i budyń. Mieszamy.
Do masy dodajemy teraz ser w kilku porcjach – powoli i dokładnie mieszając, najlepiej łyżką drewnianą. Mango obieramy, wykrawamy miąższ, blendujemy. Miąższ z jednego mango odstawiamy na bok, drugą porcję wlewamy do masy sernikowej. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy ją porcjami do masy i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy najpierw w 175 stopniach przez 60 minut, potem jeszcze 15 minut w 150 stopniach. Po upływie tego czasu studzimy sernik w piekarniku. Po ostygnięciu nakładamy kajmak.
Aby zrobić żelkę mango należy w filiżance zalać żelatynę (3 łyżeczki) niewielką ilością wody zimnej (tak do przykrycia żelatyny), wymieszać i odstawić. W tym czasie w rondelku podgrzewamy do zagotowania puree z mango. Dodajemy do niego żelatynę i intensywnie mieszamy, nie doprowadzając do wrzenia( jeśli tak się stanie, żelatyna straci swoje właściwości). Następnie studzimy puree w lodówce (tak by było zimne, ale jeszcze nie stężone) i wylewamy na ostudzone ciasto. Chłodzimy całość w lodówce do stężenia.
Zobacz także: wołowina na ostro - pyszny pomysł na mięso
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze