Trwa ładowanie...
d41h64e
d41h64e

Sernik z mango i kajmakiem

Przepis

Sernik mango z żelką mango i kajmakiem. Jest bardzo mokry, owocowy i pyszny. Ślicznie wygląda na talerzu, więc zaskoczy gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

3.3
(14 głosów)
Oceń:
d41h64e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Sernik z mango i kajmakiem
www.dziekujebylopyszne.pl
Sernik z mango i kajmakiem
Składniki
  • 1 kg sera twarogowego
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół kostki masła
  • 1 laska wanilii
  • opakowanie budyniu (u mnie waniliowy)
  • szczypta soli
  • puszka kajmaku (mała)
  • 2 owoce mango dojrzałe
  • 3 łyżeczki żelatyny
Przepis

Piekarnik włączamy na 175 stopni, grzanie góra-dół. Tortownicę 24 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ziarna wanilii wyciągnięte z laski i budyń. Mieszamy.

Do masy dodajemy teraz ser w kilku porcjach – powoli i dokładnie mieszając, najlepiej łyżką drewnianą. Mango obieramy, wykrawamy miąższ, blendujemy. Miąższ z jednego mango odstawiamy na bok, drugą porcję wlewamy do masy sernikowej. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy ją porcjami do masy i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy najpierw w 175 stopniach przez 60 minut, potem jeszcze 15 minut w 150 stopniach. Po upływie tego czasu studzimy sernik w piekarniku. Po ostygnięciu nakładamy kajmak.

Aby zrobić żelkę mango należy w filiżance zalać żelatynę (3 łyżeczki) niewielką ilością wody zimnej (tak do przykrycia żelatyny), wymieszać i odstawić. W tym czasie w rondelku podgrzewamy do zagotowania puree z mango. Dodajemy do niego żelatynę i intensywnie mieszamy, nie doprowadzając do wrzenia( jeśli tak się stanie, żelatyna straci swoje właściwości). Następnie studzimy puree w lodówce (tak by było zimne, ale jeszcze nie stężone) i wylewamy na ostudzone ciasto. Chłodzimy całość w lodówce do stężenia.
Zobacz także: wołowina na ostro - pyszny pomysł na mięso

Sernik z mango i kajmakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d41h64e

Podziel się opinią

12
3
Share
d41h64e
d41h64e

d41h64e
d41h64e
d41h64e