Kokosowa krówka. Warstwowe cudo na deser
Obłędnie pyszne ciacho dla fanów kokosa i krówek. Jest niezwykle kremowe, wilgotne i aromatyczne. Wygląda bardzo apetycznie. Z pewnością nie skończy się na jednym kawałku. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
- 180 g cukru
- 160 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30 g kakao bez cukru
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 200 ml wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki cukru pudru
Krem:
- 850 ml mleka
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 130 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- około 350-400 g herbatników
- 1 puszka masy krówkowej/kajmakowej około 400 g
Wierzch:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 1 fix do śmietany (niekoniecznie)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- wiórki kokosowe do posypania
1. Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm lub 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz.
4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Przygotujemy budyń do kremu. Do rondelka wlać około 500 ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszany budyń. Jak budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
7. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
8. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
9. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
10. Połowę gotowego kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
11. Na herbatniki wyłożyć całą masę krówkową, wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć pozostałym ponczem.
12. Śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Na koniec ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na całą noc do lodówki.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze