Trwa ładowanie...
d2v7vmf
d2v7vmf

Kokosowa krówka. Warstwowe cudo na deser

Przepis

Obłędnie pyszne ciacho dla fanów kokosa i krówek. Jest niezwykle kremowe, wilgotne i aromatyczne. Wygląda bardzo apetycznie. Z pewnością nie skończy się na jednym kawałku. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

2.9
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Kokosowa krówka. Warstwowe cudo na deser
Mała Cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30 g kakao bez cukru
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 200 ml wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Krem:

  • 850 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 130 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • około 350-400 g herbatników
  • 1 puszka masy krówkowej/kajmakowej około 400 g

Wierzch:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1 fix do śmietany (niekoniecznie)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • wiórki kokosowe do posypania
Przepis

1. Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm lub 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz.

4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).

5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Przygotujemy budyń do kremu. Do rondelka wlać około 500 ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszany budyń. Jak budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

7. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

8. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

9. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

10. Połowę gotowego kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pierwszą warstwę herbatników.

11. Na herbatniki wyłożyć całą masę krówkową, wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć pozostałym ponczem.

12. Śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Na koniec ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na całą noc do lodówki.

Kokosowa krówka. Warstwowe cudo na deser
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
5
Share
d2v7vmf
d2v7vmf
d2v7vmf
d2v7vmf
d2v7vmf