Ciasto "ser żółty". Niebanalny pomysł na prosty deser
To ciasto szturmem podbiło internet. Nic dziwnego – wygląda jak żółty ser, a w rzeczywistości jest bardzo słodką pianką, przypominającą sernik na zimno. Warte wypróbowania, zwłaszcza, że przygotowuje się je bardzo szybko.
Czas przygotowania: |
Składniki na tortownicę o wymiarach 20 lub 24 cm
- 850 g gęstego jogurtu greckiego
- 400 ml pulpy z mango (dostępne na dziale z żywnością azjatycką, można też wykorzystać mango w puszce w kawałkach, ale należy je bardzo dokładnie zblendować)
- 4 opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub limonkowym (lub innej żółtej lub pomarańczowej galaretki)
- 1 szklanka wrzątku
- 1 szklanka soku lub nektaru z mango
- Galaretki należy rozpuścić w 1 szklance wrzątku, dokładnie wymieszać, a następnie wlać sok z mango (nektar lub syrop z puszki), wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Jogurt ubić mikserem na wysokich obrotach, dodając porcjami pulpę z mango. Miksować do połączenia składników.
- Gotową masę z jogurtów wstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut.
- Przygotować tortownicę – wyłożyć ją folią spożywczą i zabezpieczyć spód przed wypłynięciem.
- Gdy galaretka zacznie wyraźnie tężeć, wyjąć z lodówki masę z jogurtów i mango.
- Wymieszać razem za pomocą rózgi tylko do połączenia składników w jednolitą całość.
- Gotowy sernik na zimno wylać do formy, nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia wyjąć deser z lodówki, ostrym nożem obkroić dookoła formy. Odwrócić do góry nogami, po czym rozpiąć obręcz.
- Za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z arbuza i melona, zrobić w deserze dziury, imitujące dziury w serze żółtym.
Gotowe! Sprawdź, czy domownicy dadzą się nabrać na słodki sernik na zimno w kształcie żółtego sera.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze